A tokiói rendőrség 3D-technológiával rabosítja már a bűnözőket

2016. január 26. 12:16

Japánban a rendőrség biztosra megy, mert a bűnelkövetők teljes arcszerkezetét digitalizálja 3D-s szkennerekkel és egy új modern és mindenható adatbázist készít belőlük.

2016. január 26. 12:16
A szokásos rabosítás szemből és oldalról készít egy-egy fotót a rabosított elkövetőről (akit megillet az ártatlanság vélelme), de ez sokszor nem elég a megfelelő azonosításhoz. A japán megoldás a teljes arcszerkezetet 3D-ben szkenneli és tárolja, a Tokyo Metropolitan Police Department már idén áprilistól ezt az új rendszert fogja alkalmazni. A 3D minta könnyebben azonosíthatja a CCTV-s kamerákon a körözött bűnözőket, ugyanis a 2D képre ráillesztve a 3D arcmaszkot sokkal könnyebben lehet egy-egy személy egyedi azonosító jeleit megtalálni. 
 
 
Mivel senkinek nem tökéletesen szimmetrikus az arca, a 3D háló elárulja ha a 2D-s képre vetítik a 2 profil azonos vagy sem, igaz ha rossz a fotó a rendszer hamisan is riaszthat. 102 rendőrőrsre akarják bevezetni a 3D kamerás rendszert, hogy legyen egy olyan adatbázis, amit tesztelhetnek már a gyakorlatban is ezt a kortárs megoldást. A legnagyobb probléma az, jelenleg a 3D felvételek elkészítéséhez profi szakemberek kellenek, mivel akkor működik biztonságosan, ha minél több szögből veszik fel az adott bűnöző arcát, illetve az egyedi azonosító vonásait is figyelembe veszik a háromdimenziós lenyomat készítésekor.
 
 
Érdekesség még ebben a megoldásban, hogy már 15 évvel ezelőtt is próbálkoztak a 3D-s kamerákkal, de akkor még nem volt ennyire kifinomult a rendszer, illetve a CCTV kamerák sem hemzsegtek a városban mindenütt, sőt nem volt ennyire gyors a hálózat a rendőrség belső intranetén sem, hogy nagy felbontású és 3D modelleket is tudjanak azonnal a járőröknek kiküldeni egy okostelefonra a körözött bűnözőkről. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi japán személyiségi jogokkal, melyek hatályosak ütközik a megoldás, tehát az áprilisi bevezetésnek kell majd bizonyítania a létjogosultságát.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!