Vannak-e érzelmei egy halnak?

2015. december 02. 13:15

Mi történik egy zebrahallal, ha a megszokott 28 helyett 27 fokos vízbe tesszük? Milyen reakciókat idéz elő a változás?

2015. december 02. 13:15

Spanyol és angol kutatók 2-4 fokkal növelték zebrahalak testhőmérsékletét. Tartályban úszkáló 72 állat felét 15 percre a megszokott 28-tól csak kicsit hidegebb, 27 fokos vizet tartalmazó rekeszbe tették, stresszes helyzetet idézve elő bennük. A 28 fokos vízben maradt halakon semmiféle változást nem tapasztaltak, a többi viszont idővel menekülőre vette volna.

„Érzelmi láz” akkor tapasztalható, ha az állatok paradox módon a tudatukhoz kapcsolódó külső ingereknek vannak kitéve. Eddig emlősöknél, madaraknál és hüllőknél vizsgálták, halaknál még soha. Ezért tekintjük a halakat érzelmek és tudatosság nélküli lényeknek.

A kísérlet viszont bebizonyította, hogy átélik az érzelmi lázat.

A tudósok véleménye megoszlik a halak tudatosságszintjéről. Egyesek szerint annyira egyszerű az agyuk, hogy ilyesmiről nem is beszélhetünk, nagyon gyatrák a tanulásban és az emlékezésben, egyszerű a viselkedés-repertoárjuk, nem képesek átélni a fájdalmat.

Mások vitatják ezt az álláspontot. Részletes alak- és viselkedéstani elemzések a halak és más gerincesek agyszerkezete (a tanulásért és a térbeli emlékezetért felelős hippokampusz, valamint az érzelmekhez kapcsolódó amigdála) közötti hasonlóságokat mutattak ki.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!