Tanítsuk meg a gépeknek, hogyan tanuljanak!

2015. december 01. 12:14

A gépek nemcsak intelligensebbek lesznek a jövőben, hanem a tanulás is jobban megy majd nekik. Svájci és német intézmények komoly kutatásokba kezdtek, hogy jobban megértsék a tanulás alapjait, és felfedezéseiket alkalmazzák a gépekre.

2015. december 01. 12:14

Magukat leparkoló autóknak vagy ismeretlen terepen mozgó robotoknak saját tapasztalataikból kell tanulniuk, és a megtanultakat új helyzetekre és környezetekre kell alkalmazniuk. Ezek az adottságok az emberrel születtek, gépi elsajátításuk viszont komoly kihívást jelent.

A Zürichi Technológiai Intézet (ETH) és a Max Planck Társaság közösen hoz létre a tanulás elméleti alapjait vizsgáló új központot. Igyekeznek megfejteni, hogy mi határozza meg az élőlények intelligenciáját.

„Nemcsak az alkalmazások érdekelnek. Meg akarjuk érteni, hogyan érzékelünk, tanulunk és reagálunk helyesen különféle szituációkban” – nyilatkozta Thomas Hofmann, az ETH gépitanulás-tanára.

Korábban nagymennyiségű adatban megbúvó statisztikai szabályszerűségek kimutatására használtak hasonló eljárásokat. Sok módszer viszont még mindig speciális feladatokra korlátozódik. Képeken történő arcazonosítás például aligha alkalmazható a robot-környezet interakciókra.

Az ember tanulóképessége viszont alig függ egy-egy speciális feladattól.

„Ha jobban megértjük, hogy a tanulás formái hogyan helyezhetők át különféle feladatok között, képesek lehetünk élőlényekhez hasonló módon tanuló mesterséges rendszereket fejleszteni” – jelentette ki Bernhard Schölkopf (Max Planck Intézet, Tübingen).

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!