Mesterséges intelligenciával még a meccset is másként nézzük

2015. december 17. 11:43

Attól ugyan még nem kell tartani, hogy program közvetíti a foci világbajnokság döntőjét, de valósidejű szöveges kommentekkel komplexebbé tehetik az élményt, még jobban átéljük kedvenceink góljait, szerváit.

2015. december 17. 11:43

A gépi tanulás és a számítógépes látás kombinációja tette lehetővé, hogy programok valós időben kommentálnak sporteseményeket. Indiai kutatók például bebizonyították, hogy hetente gondosan felülvizsgált és újratanított programok látják, mi történik a videókon, különbséget tudnak tenni közöttük, és valósidőben írott szöveg formájában kommentelnek például krikettmérkőzéseket. Rengeteg tanulás, szöveges leírás elemzése, mozgóképanyag megtekintése kellett addig, amíg az algoritmus megtanult videót és kommentárt egyeztetni.

Teniszmeccsekre tornák elemzésével készítettek fel szintén indiai kutatók algoritmusokat. Szimultán több szögből megörökített szerva stb. feldolgozására is képesek már, amivel nemcsak a néző élményét növelik, hanem a sportolókat is segítik.

Az MI természetesen egyelőre nem veszélyezteti a riporterek állását, jó ideig ők fogják közvetíteni a meccseket. Viszont hamarosan sokkal gyorsabban reagálnak egy-egy mozzanatra, lesre vagy nem lesre, mint a jelenlévő újságírók. Mire az újságíró előveszi a laptopját, ők már rég készek a kommenttel.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!