Évszázadokig eláll a szintetikus DNS-ben tárolt adat

2015. december 06. 14:00

A hosszútávú adattárolás az információs társadalom egyik megoldatlan problémája. Folyamatosan kísérleteznek új megoldásokkal, és úgy tűnik, szintetikus DNS molekulák lehetnek a befutók.

2015. december 06. 14:00
John Markoff

Két egymástól független kísérlet demonstrálta, hogy milyen lehetőségekkel kecsegtet az információ szintetikus DNS molekulába kódolása. Legnagyobb haszna, hogy ezzel a módszerrel az adatok sokkal tovább fennmaradnak, mint a jelenlegi tárolási technikákkal.

A Washington Egyetem és a Microsoft közös projektjében asztali DNS rendszerezőt DNS-darabkákból többmilliárd másolatot készítő eszközzel kombinálták össze. Megállapították, hogy az adatarchiváló rendszer prototípusa digitalizált filmek és orvosi képek hosszútávú tárolására használható fel. A DNS kimeríthetetlen archiváló képessége miatt sokkal alkalmasabb adattárolásra, mint az újraírás.

Az Illinois Egyetem kutatói szintén a DNS-es tárolással és adatkinyeréssel kísérleteznek, és ők is sikeres tesztekről számoltak be. Arra a következtetésre jutottak, hogy a DNS szálak speciális eljárással (úgynevezett polimeráz-láncreakcióval) történő gyors és hatékony felerősítése könnyebbé teszi az információ kinyerését.

Kutatók szerint hamarosan lehetővé válik az új hibrid tárolórendszerek fejlesztése. Bizakodásukat a szintetikus DNS létrehozásának és rendszerezésének folyamatosan csökkenő költségeivel indokolják.

A Washington Egyetem és a Microsoft a Twist Bioscience-szel szintetikus DNS-molekulák előállítását tervezi.

Mindkét kutatócsoport szerint a világ összes információja elférne egy DNS-alapú tárolórendszerben. Nagyjából kilenc liter oldat kell hozzá.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!