Nemet mondhat a robot az embernek

2015. november 24. 12:00

Asimov harmadik törvénye azzal kezdődik, hogy a „robot tartozik saját védelméről gondoskodni.” Két amerikai kutató e törvény szellemében fejleszt rendszert.

2015. november 24. 12:00

A fejlesztők folyamatosan keresik az ember-robot interakció kifinomultabb és természetesebb megoldásait. Ezzel párhuzamosan az interakció biztonságát növelő rendszerekben gondolkoznak. A rendszereknek már nemcsak a humán fél, hanem a robot biztonságára is kellene figyelniük, például hogy ne végezzen saját magára veszélyes tevékenységet.

A Tufts Egyetem két kutatója, Gordon Briggs és Matthias Scheutz speciális technikán dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy a gép ne hajtson végre emberi utasításokat, ha azokkal kárt okozhat magában. Rendszerük a nyelvészetből átvett „boldogulási feltételeken” – az utasítások megértésének és kivitelezésének képességén – alapul, a robot ezeket a feltételeket használva határozza meg, hogy képes-e végrehajtani az adott feladatot, vagy bele sem kell kezdenie. Például „nemet mondhat”, ha felderíti, hogy menet közben falba ütközne, vagy nekimenne egy asztalnak. Működtetőjének szintén lehetőségében áll, hogy visszautasítás esetén pontosabban elmagyarázza, mit akar. Alkalmasint elmondja a robotnak, hogy elkapja, ha elesne.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!