Jönnek az öngyógyító telefonok?

2015. november 26. 16:00

Rugalmas anyagok nélkül nehéz elképzelni a közeljövő mobiltechnológiáit. Izraeli kutatók az ezekből készülő eszközök magukat is meg tudják javítani. Jönnek a mindentudó iPhone-ok?

2015. november 26. 16:00

Rugalmas polimerrel innovatívabb módon tudjuk használni az érintésalapú technológiákat, például hajlékonyabb telefonok, tabletek, elektronikus bőr fejleszthető belőle – vélik Hossam Haick, a haifai Technion (Izraeli technológiai Intézet) kutatója.

Haick és munkatársai vegyi anyagoknak ellenálló matériából, új szintetikus polimerből készítettek egy hajlítható és nyújtható eszközt, amely függetlenül attól, hogy ütés, vágás, karcolás stb. érte, minden részét meg tudja javítani.

A rugalmas érzékelők pontosan felmérik a felhasználó elhelyezkedését, az érintést, és biztosítják, hogy a készülék csak az ujjakra reagáljon. Az új polimernek ezt a tulajdonságát – az emberi bőrhöz hasonlóan akár nagyon nagy hőségben is képes „meggyógyítani” magát – hordozható rugalmas eszközök fejlesztésekor hasznosíthatják.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!