Ilyen lesz a közös balatoni bor

2015. október 12. 14:13

Közös termék elkészítésével, az első régiós bormárka létrehozásával erősítik tovább a balatoni borászok összefogását az idei szürettől, ezért ünnepélyesen bemutatták az Ipacs Géza által tervezett új, egységes címkét.

2015. október 12. 14:13

A BalatonBor (igen, ők ezt így, egybeírva írják) egységes címkével kerül piacra április végén, de minden esetben az adott olaszrizling tételt elkészítő borász vagy borászat neve is szerepel majd a címkén – gyakorlatilag úgy, mint a szekszárdi Fuxlik esetében.

Így néz tehát ki az új, egységes címke:

Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke kiemelte: nemcsak a borok piacán, de a gasztronómiában és turizmusban is világszerte elsősorban a régiók, régiós márkák versenyeznek, ezért itthon is a versenyképesség elengedhetetlen feltétele, hogy létrehozzunk és megerősítsünk ilyen régiós ernyőmárkákat, aminek a BalatonBor lehet az első példája. Több mint egy éves szakmai egyeztetési folyamat eredményeképpen jött létre a kritériumrendszer, mely alapján a kezdeményező borászok bíznak abban, hogy minden régiójuk minőségi borászata iránt elkötelezett családi pincészet el fogja készíteni saját BalatonBorát, ezzel erősítve az innovatív közösségi márkaépítést.

A szervezők sajtóközleményéből kiderül: a sajtóban korábban megjelent „Balaton Bora” név inkább szlogen lesz, a „Made in Balaton” pedig a régiós védjegy megnevezése, míg a sokkal tömörebb BalatonBor a márkanév, mint látják, ez szerepel a címkén is.

Hogy tetszik a BalatonBor címkéje?
 
 
 
 
pollcode.com free polls


De mit tud ez a bor?

Az alapanyag tőketerhelése maximum 2 kilogrammos, az alkoholtartalma 11,5-12,5 százalék közötti, maradékcukor-tartalma legfeljebb 4 g/l lehet, erjesztése minimum 75 százalékban acéltartályban és maximum 25 százalékban ászokhordókban történhet. Ízben friss, de fajtajelleges aromák jöhetnek az, illatos fajtákra jellemző karaktert kerülniük kell a borászoknak. Minimum 4 hónapig tartályos és/vagy ászokhordós érlelést kell kapjon a bor, mielőtt Balaton OFJ kategóriában forgalomba hozzák a pincék.

A palack a fenti képen is látható burgundi típusú palack lesz, hozzá csavarzár tartozik majd. A bor a tervek szerint 1450 forintba kerül majd.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. október 12. 21:15
Remélem, hogy jó bor lesz a palackokban. Mert a címke ocsmányabb, mint amilyen a kínai zoknikon van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!