Akárhol vagy, hangod alapján azonosít a beszédfelismerő MI

2015. október 10. 13:38

A legújabb okostelefonok hang alapján ismerik fel tulajdonosukat. De mi történik akkor,ha a technológia csak hallgat,és a tömegben is felismer minket?

2015. október 10. 13:38
Aviva Rutkin

A legújabb okostelefonok hang alapján ismerik fel tulajdonosukat. Jobban ismernek, mint korábban bármikor: az Apple mobil operációsrendszer "megtanulja" a hangunkat; a Siri beszéd közben azonosít, nem törődve azokkal, akik meg akarják téveszteni.

Siri, az intelligens asszisztens nincs egyedül. A tanulóprogramok fejlődésével, a hangazonosító rendszerek okostelefonoktól a rendőrőrsökig és a bankok telefonos ügyfélszolgálatáig beszüremkedtek a mindennapokba. Valószínűleg hamarosan jönnek az újabbak is.

Egy szeptember végén publikált anyagban a Google kutatói a beszélőt az "OK Geogle" alapján 2 százalékos hibarátával azonosító mesterséges ideghálót mutattak be.

Gépek számára teljesen más az egyéni hangok felismerése és a beszéd megértése. A felismerő szoftverek minőségjavulásához jelentősen hozzájárulnak a masszív beszédmód-modellekbe integrált hatalmas hangadat-sorok. Ezek az újítások teszik lehetővé az egyén és a többiek hangja közötti eltérés mértékének mérését, ami a személyazonosság hitelesítésének kulcsa. Ha viszont betegség vagy stressz miatt megváltozik a hangunk, a szoftvert akár ki is dobhatjuk. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!