Vigyázzon, lopják az eszenciát!

2013. december 07. 13:31

Nyolcszász liter, ötvennégy literes üvegballonokba töltött natúreszenciát loptak el egy mádi pincészettől a héten. Nem ez az első eset: egy nappal előtte a rendőrök tetten értek két tolvajt, amint palackozott aszúeszenciát pakolnak táskáikba. Ha bármit tud az esetről, értesítse a rendőrséget.

2013. december 07. 13:31

„A jövőmet lopták el!” –mondta a Borsonline-nak az a mádi borász, aki hétfőn reggel azzal szembesült, hogy az ötvennégy literes üvegballonokba töltött idei natúreszenciájának lába kélt. „Általában hétvégén is mindennap kimegyek a pincészetbe, éppen most úgy alakult a program, hogy ez elmaradt, így nem tudom, melyik éjjel vihették el” – tette hozzá a borász, aki a nyomozás érdekében kérte, ne írják meg a nevét. A tolvajok a hátsó ajtót feszítették fel, és kocsira pakolták a 800 liter bort.

„A rendőrség jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Az eljárás eredményes lefolytatása érdekében egyelőre bővebb tájékoztatással nem szolgálhatunk” – közölte Gaskó Bertalan alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rend­őr-főkapitányság szóvivője a Borssal.

Szóljon, ha ismeretlen eredetű eszenciát lát

A megkárosított borász azt kéri kollégáitól, szóljanak a szerencsi rendőrségen, ha ismeretlen eredetű natúreszenciát kínál nekik valaki megvételre, vagy tudomásukra jut, hogy olyas valakinél van nagy mennyiségű eszencia, aki nem foglalkozik borral. A nyomravezetőnek félmillió forint díjat ajánl fel.

A natúreszenciát Alkonyi László így definiálja a Tokajwine.net-en: „A Botritis cinerea hatására tőkén aszúsodott és szüretkor külön szedett szőlőbogyókból préselés nélkül kiszivárgott mustból, minimális erjedés útján keletkező tokaji borkülönlegesség, amely az aszúra jellemző különleges illattal és zamattal rendelkezik.” Egy palack eszencia nem olcsó mulatság: a Tokaji Borbolt kínálatában 40-50 ezer forint körül mérik a félliteres palackot, de hasonló áron tartja a Bortársaság és más boltok is.

Vasárnap is loptak, de őket helyben elfogták

Mádon nagyon kelendő most a magas beltartalmú édes bor a tolvajok körében. Vasárnap mintegy kétszáz üveg tokaji aszúeszenciát akart eltulajdonítani két tolvaj Mádon, de a rendőrök tetten érték őket. Lakossági bejelentés alapján fogták el a szerencsi rendőrkapitányság járőrei azt a férfit és nőt, aki betört a mádi borospincébe.

A nyomozás adatai szerint vasárnap a gyanúsítottak feltörték a pincét, majd 6 millió forintot meghaladó értékben 209 üveg tokaji aszúeszenciát pakoltak be táskáikba. A tetten ért, szlovák állampolgárságú tolvajokat a rendőrök elfogták, bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték, hogy gyorsított eljárásban bíróság elé állítsák őket.

A képen a tolcsvai Oremus pincészet 2011-es erjedő eszenciái láthatóak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jancsipapa
2013. december 07. 16:24
Ugye ,hogy a fagyálló,az áram a kerítésbe (kilincsbe ),a kiképzett harci kutya meg a géppisztoly a megoldás .Ez utóbbi nem a rendőröknél ,mert lelövik a gazdát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!