Felépítik az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy mását

2013. december 10. 17:47

Hivatalosan is bemutatták a Szegeden újjáépülő első balatoni gőzhajót, a Kisfaludyt – írja a SzegedMa.

2013. december 10. 17:47

A SzegedMa arról ír: 167 esztendővel az első balatoni gőzös, a Kisfaludy 1846-os vízre bocsátását követően megépül a Balaton első személyszállító hajójának korhű mása. Az új Kisfaludy mintegy 100 millió forintos beruházással, több mint 56 milliós európai uniós támogatással, a Balatoni Sétahajózási Kft., egy balatonalmádi családi vállalkozás jóvoltából épül meg Szegeden.

A portál arról is ír: az eredeti Kisfaludyról gyakorlatilag nem áll rendelkezésre eredeti terv, hiszen a második világháború során a Magyar Tudományos Akadémián őrzött dokumentáció jelentős része megsemmisült, így a hajó újjátervezésekor csak néhány korabeli feljegyzésre, leírásra és rajzra támaszkodhattak. Az új Kisfaludy az eredetinél valamivel kisebb, 26,2 m hosszú, 9,2 m széles, 76 tonna vízkiszorítású, ám valóban lapátkerekes meghajtású hajó lesz – ami világszerte is ritkaságnak számít. A Szegeden készülő hajótest szárazföldi úton kerül majd Siófokra, ahol beépítik a német Deutz cég tervezte hajtóműveket és összeszerelik a hajót. Az új Kisfaludyt a remények szerint 2014 nyarán szolgálatba állítják.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szörftábor
2013. december 18. 19:49
Néhány szörfdeszkát is jó lenne legyártani itthon és felvirágoztatnánk a szörf sportot a Balatonon.
micream
2013. december 12. 16:41
a ballibek legalabb utakat es autopalyakat epittettek deezek stadionokat. nezd mar meg mi lett azoknak a termal furdoknek es wellnesz hotelek sorsa ami az elso orban kormany tamogatasaval epultek! akkor is a turizmussal jottek, jelenleg sok onkormanyzat alig tudja a furdok fenntartasat kifizetni. turistaknak meg nem az elso szamu celpontja egy kirekeszto, gyulolkodo, nacionalista nacikkal megspekelt orszag "Csalódtak azok a települések, amelyek abban bíztak, hogy a sokszor komoly állami támogatással fejlesztett termálfürdőjük a pénzügyi válság ellenére is hozzásegíti őket a gyarapodáshoz. Tavaly három fürdőt - Gelse, Dunaújváros, Esztergom - a tulajdonos önkormányzatok anyagi okokból kénytelenek voltak (legalább szezonálisan) bezárni. Szakemberek szerint a sor az idei strandszezon után folytatódhat."
NeMá
2013. december 12. 16:41
Mert nem építünk? Fa Nádorról már hallottál? Vagy a kék szalagról, amin sok modern és felújított hajó versenyez, amik itthon készülnek! B+ gyertek már ki a munkásőr bunkerből és nézzetek körül!
Rabonban
2013. december 12. 16:40
Jól feleltél, leülhetsz. Arról még nem hallottál micream barátoddal együtt, hogy a turizmus mint üzlet befektetést igényel. És nem elég szállodákat építeni meg infrastrukturát, hanem mindenekelőtt látványosságokról kell gondoskodni, minél többről, mert a Balaton csak néhány hétig szól a pancsikálásról a szeszélyes időjárás miatt! Ez meg nagyon is az!!! Tipikus demagógia, hogy ne csináljunk semmit, de osztogassunk a szegényeknek.Nos, kell osztogatni azoknak, akik önerejükből nem képesek dolgozni, de csak abból lehet osztogatni, ami pénzt termel: kreativitásból, munkából.Ugyanaz a helyzet a futballal is, normális országokban bombasiker, hatalmas üzlet. Persze a Leninen szocializált agyaknak ez megérthetetlen, tudom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!