Vigyázzunk a mustgázzal!

2012. szeptember 22. 10:29

A bor erjedésekor keletkező mustgáz ölhette meg azt a 74 éves lébényi férfit, akit szerdán találtak holtan pincéjében. A férfi régóta borászkodott a kertjében termett szőlőjéből.

2012. szeptember 22. 10:29

Forró musttal teli pincéhez riasztották Lébénybe a mentőszolgálat munkatársai szerda kora délután a katasztrófavédelem munkatársait, azzal a kéréssel, hogy onnan fel kell hozni egy embert. A 74 éves férfi már régóta borászkodik a kertjében termett szőlőből – az elsődleges orvosi vélemény szerint a mustgáz okozhatta halálát.

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, amely a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-nek eljuttatott tájékoztatójában.

A balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók nagy térben való elhelyezése és gázérzékelő riasztóberendezés használata. Ha pedig valami okból mégis meg kellene közelíteni a pincét, javasolt a hagyományos, gyertyás módszer alkalmazása – ha azonban a gyertya fénye elalszik, azonnal hagyjuk el a pincét.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!