Ingyenes kiállítások Sümegen és Balatonfüreden

2012. szeptember 14. 10:12

Sümeg épített öröksége elevenedik meg Szabó Sarolta és Mérnyei Emília közös kiállításán, Balatonalmádiban pedig ingyenesen látogatható Szőke György grafikusművész kiállítása és a Sztereo látás élménye című, optikai műszerek bemutatója a kulturális örökség napjai keretében.

2012. szeptember 14. 10:12

„Ha ma megnézzük..” – Sümeg épített öröksége régen és ma címmel Szabó Sarolta és Mérnyei Emília közös kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők Sümegen a Püspöki Palotában a kulturális örökség napjai keretében. A szombaton 10 és 18 óra között látogatható tárlaton bemutatják Szabó Sarolta, Sári néni egykori rajztanárnő tollrajzait, amelyeken a régi – 1960-70-es évekbeli - Sümeg elevenedik meg. Több évtized távlatából nézhetünk vissza rájuk, mivel Mérnyei Emília napjainkban készült fotói ugyanabból a látószögből örökítik meg a várat és a város házait, utcáit. Idegenvezetők mutatják be a látogatóknak pénteken 17 órától Sümegen a plébániatemplom nevezetességeit: a Maulbertsch-freskókat a Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében a kulturális örökség napjai alkalmából.

Balatonalmádiban szombaton és vasárnap este nyolcig ingyenesen látogatható a teljesen felújított Magtár Borok és Rendezvények Háza, ahol Szőke György grafikusművész kiállításával és a Sztereo látás élménye című, optikai műszerek bemutatójával várják a látogatókat. A Balatoni településen mindkét napon délután háromkor idegenvezetéssel egybekötött sétán mutatják be a vörösberényi településrész nevezetességeit: a Szent Ignác templomot, a kolostort és az erődített templomot. Balatonfüreden a néhai fürdőigazgató villája ad helyet a helytörténeti gyűjteményt és a látogatóközpontot is magába foglaló Városi Múzeumnak, ahol négy nagyobb téma: a közlekedés, a gyógyfürdő, az Anna-bál és a színház köré csoportosítva követhető nyomon Balatonfüred reformkori története. A kiállítóhely csak szombaton 10 és 12 óra között várja az érdeklődőket.

Ugyanebben az időben nyit ki Jókai Mór 1870-ben épült villája, ahol talán legnépszerűbb művét, az Aranyembert írta. Az itt berendezett kiállítás az országban is kuriózumnak számító, sajátos módon ad bepillantást az író füredi mindennapjaiba, s idézi meg a család társasági életének hangulatát. A balatonfüredi Kisfaludy Galériában a kulturális örökség napjai idején Wegenast Róbert díszlettervező, festőművész A játék tere című kiállítása látogatható szombaton és vasárnap déltől.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. szeptember 14. 12:44
"Sztereo látás élménye című.." Elég nagy baja lehet annak, aki "sztereóban" lát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!