A bort ünneplik a Skanzenben

2012. szeptember 06. 14:24

Ezen a hétvégén Szentendrén 23 neves hazai családi pincészet borai mellé málékásás káposztát és lepcsánkát is kínálnak. Az érdeklődőket szüreti bál és hagyományos szőlőtaposás is várja a Skanzenban.

2012. szeptember 06. 14:24

Borünnepet tartanak a hétvégén a Szentendrei Skanzenban, az eseményen 23 neves hazai családi pincészet borai mellé málékásás káposztát és lepcsánkát is kínálnak, emellett szüreti bál és hagyományos szőlőtaposás is várja az érdeklődőket. A kiváló hazai borokat felvonultató programot bemutatva Kecskés Noémi, a szabadtéri múzeum sajtóreferense kiemelte: az erre az alkalomra összeállított „borutak” segítségével mindenki megtalálhatja a hozzá illő borkülönlegességet. A lányoknak egyebek mellett piros habzót és tokaji kövérszőlőt, az asszonyoknak parolát és sárga muskotályt, a legényeknek kadarkát és szamorodnit, míg a nagyivóknak bakatort és olaszrizlinget ajánlanak. A borfaluban kalandozva a vendégek megismerkedhetnek a magyarországi szőlőfajtákkal, pincetúrán vehetnek részt és a legkitartóbbak a programok végére szakavatott borkóstolókká válhatnak.

A szőlő levéhez kínált ételek középpontjában ezúttal a kukoricadarából készült málékása és a számtalan néven és számtalan ízesítéssel készülő lepcsánka – tócsni, cicege – társul. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Milota étlapján málékásás káposzta, káposztás paszuly és málélapótya is szerepel; az ételek bemutatóját mesékkel fűszerezik a ház egykori lakói. A különlegességek sorában található tarkedli ezúttal káposztás változatában jelenik meg, fűszeres szilva chutney-val párosítva. A tradicionális roma konyhát ezen a hétvégén a bodag és a lecsós nokedlis csirke képviseli, a szabolcsi Panyola híres szilvalekvárját pedig nemcsak főzhetik, de meg is kóstolhatják a vendégek.

A kulináris élvezetek mellé szüreti felvonulás, szőlőtaposás és irodalmi ínyencségek is társulnak – tette hozzá Kecskés Noémi. A bor filozófiájáról Huzella Péter és Rátóti Zoltán mesél, a leányfalui Szekérszínház Kisfaludy Károly komédiájával érkezik, a szüreti bálhoz pedig borvirágos tréfák járnak. A kisebbeket szalmabála-ugráló, több kézműves foglalkozás és játékudvar várja. A borünnep programjain kívül tárlatvezetések segítségével ismerhetik meg a látogatók a skanzen pincéit, kiállításait.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!