Riasztó trend: egyre terjed a tudatosan választott gyermektelenség a fejlett világban

2024. április 02. 08:52

A teljes termékenységi arányszám hazánkban javuló tendenciát mutat.

2024. április 02. 08:52
Paris Tourist Attractions Prepare For A Record Year In Tourism

Nyitókép: Mika Volkmann/Getty Images

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb elemzése kimutatta, hogy a világ fejlett országaiban egyre több olyan pár van, akik tudatosan választják a gyermektelenséget, miközben mind a két fél dolgozik és két jövedelemből tartják fenn magukat – írta meg az Infostart.

Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szenior elemzője szerint nyugaton a kétkeresős, gyermek nélküli párokra a „dink” (dual income & no kids) kifejezést használják. A jelenség hátterében több tényező is meghúzódhat. A fejlett országokban megemelkedtek a gyermekvállalással kapcsolatos oktatási, egészségügyi és lakhatási költségek, valamint az úgynevezett alternatív költségek is.

Ez utóbbi az édesanyákat érinti a karrier megszakításán, az elmaradó kereseteken keresztül

– tette hozzá az elemző.

Emellett az adott ország kultúrája és társadalmi berendezkedése is hatással van a gyermekvállalásra. Ahol a gyermekgondozás megfizethetőbb és a körülményei is élhetőbbek, ott általában magasabbak a termékenységi ráták. Erre példák az északi országok. Az említett trend egyelőre inkább a nyugati országokban megfigyelhető.

„Magyarországon a 2022-es népszámlálási adatok szerint 183 ezer olyan, 15 éves vagy idősebb és házas nő élt Magyarországon, akinek nem volt élve született gyermeke. Ez az arány nem csupán a tudatos döntés miatt érheti el a 10 százalékos arányt. Az elmúlt években felmérések alapján közülük sokan meddőséggel is küzdhetnek„ – mutatott rá az elemző.

Magyarországon is egyre későbbre tolódik az első gyermekvállalás időpontja. Az elemző rámutatott, az édesanyák átlagos életkora első gyermekük születésekor 2022-ben 29 év volt, míg 1980-ban csak 23 év. 

A teljes termékenységi arányszám azonban javuló tendenciát mutat hazánkban 

– tette hozzá.

„A korábbi mélypontról 2021-re sikerült 1,59-re emelkednie a termékenyégi arányszámnak, de még így sem éri el a szükséges reprodukciós 2,1-es számot” – tette hozzá az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szenior elemzője.

***

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:51
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­­­g­­ö­s­­­ ­l­á­n­­y­­­o­­k­ ­­v­­­á­r­n­­a­­k­­­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Geza2
2024. április 02. 11:31
Csak az a gond, hogy a most beengedett idegenek nem azért jöttek, hogy megtermeljék a mi nyugdíjunkat, hanem azért, hogy az általunk megtermelt javakból segélyt kapjanak.
Geza2
2024. április 02. 11:23
Nem fog csökkenni attól a népesség, ha az idióta fehér ember, hasonló ostoba ideológiák hatására elfogy. A többieknek nem adod el ezt az idiotizmust. Majd ők hozzák a szaporulatot.
rockercicc
2024. április 02. 10:50
Helyes. Minél többen döntsenek így! Jó lenne, ha csökkenne az emberek létszáma, tömegnyomor van mindenhol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!