A visszatérő Fico nagyot nyert, a magyar párt nem jutott a parlamentbe a szlovákiai választáson

2023. szeptember 30. 22:57

A korábbi kormányfő szociáldemokrata pártja a szavazatok közel egynegyedével végzett az első helyen.

2023. szeptember 30. 22:57
null

A Statisztikai Hivatal szerint a választási részvétel 70,6 százalékos volt a szombati szlovákiai választásokon, amire az utóbbi 13 évben nem volt példa.

A szavazás 22:15-kor zárult le, az eredményeket újabb fél órát követően kezdték feldolgozni. Az első exit pollok a 2020-as választáson a parlamentbe sem jutot Progresszív Szlovákia győzelmét jelezték előre, azonban ahogy megjöttek az első eredmények, egyből a Robert Fico vezette Smer állt az élre. 

A volt kormányfő pártja végül magabiztosan be is húzta a választásokat, 99 százalékos feldolgozottságnál ez a végeredmény-közeli helyzet alakult ki: 

Smer: 23, 28 százalék

PS: 16,99 százalék

Hlas: 14, 99 százalék

OL'ANO: 9,03 százalék

KDH: 6, 91 százalék

SaS: 6, 19 százalék

SNS: 5, 67 százalék

A szélsőjobboldali Republika a bejutási küszöb alatt maradt a maga 4,8 százalékával. Szintén nem jutott be a parlamentbe a magyar Szövetség, amely 129 ezer szavazattal túlszárnyalta a 3 évvel ezelőtti magyar indulók eredményét, de a magas részvétel miatt ez nem volt elég a bekerülésre. ( A magyar formációban egyébként végig izgulhattak, hiszen az első eredmények alapján 6-7 százalékon álltak, és csak hajnali négy óra körül zuhantak be 5 százalék alá.)

A Szövetség hajnali sajtótájákoztatója szerint a párt elnöksége az eredmények kiértékelése után várhatóan benyújtja lemondását. Nem lesz ott a parlamentben innentől kezdve sem a populista Sme Rodina (2,3 százalék), sem a volt kormányfő, Eduard Heger vezette Demokraták (2,9 százalék), illetve a szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem.

Kérdés, hogy mi jön ezután, össze tud-e hozni a kisebb pártok által főleg gyűlölt Robert Fico egy koalíciót. A kormánytöbbséghez ugyanis 76 képviselő kell, jelen állás szerint a Smernek mindössze 43 mandátuma lesz. Ha Ficóékhoz csatlakozik a korábbis smeres kormányfő, Peter Pellegrini pártja, a Hlas a maga 27 képviselőjével, akkor már csak 6 emberre lesz szükség a kormányalakításhoz. Talán a kereszténydemokrata KDH vagy a szélsőséges SNS jöhet szóba Ficóék számára.  Ebből is látszik, hogy a kormányalakításról valószínűleg a Hlas dönthet.  A koalíciós tárgyalások irányáról a párt elnöksége egyhangú szavazással dönt majd – fogalmazott Peter Pellegrini. A korábbi kormányfő gratulált a Smernek és Robert Ficónak, ugyanakkor kiemelte: a következő kormányban nem kellene két volt miniszterelnöknek ülnie – utalt Ficóra.

Ez nem optimális megoldás, de ez nem azt jelenti, hogy nem jöhet létre ilyen koalíció, mert én mindig is személyekről beszéltem” − magyarázta Pellegrini az Új Szó szlovákiai magyar hírportál szerint. 

A választáson 24 párt és mozgalom, valamint egy választási koalíció indult. A hivatalos eredményeket csak október 1-jén, vasárnap hirdetik ki, azután, hogy az Állami Választási Bizottság jóvá hagyta.

 

A folyamatosan frissülő közvetítést itt tudja követni:

01:36 - Magabiztosan vezet a Smer 30 százalékos feldolgozottság után is, igaz, folyamatosan csökken az előnye. A Smer 24,67 százalékon, a Hlas 16,72 százalékon, a Progresszív Szlovákia  pedig 12,58 százalékon áll.

00:49 - Továbbra is a Smer vezet, 21 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 25,25 százaléka Fico pártjáé. A PS lassan jön fel, már, 11,37 fölött. A Szövetség még mindig a parlamenti bejutási küszöb fölött, 5,91 százalékon áll.

00:36 - Pontosították a részvételi adatokat. A legfrissebb információk szerint a lakosság 66,56 százaléka élt a szavazati jogával, ami valamivel magasabb, mint az előző választás alkalmával.

00:10 - Az eddigi eredmények alapján 50 százalék fölötti a részvételi arány a Dunaszerdahelyi, a Komáromi, az Érsekújvári, a Nagyrőcei és Rimaszombati járásban is. Mindegyikben a Szövetség vezet.

00:02 - A szavazatok 12,05 százalékos feldolgozottsága mellett a Smer 25,82, a Hlas 18,19, a Progresszív Szlovákia 10,42 százalékon áll. A Szövetség kezd visszaesni, jelenleg 5,94 százalékon van. 

23:53 - 8,72 százalékos feldolgozottságnál még mindig nem változtak az erőviszonyok, továbbra is a Smer vezet. A Szövetség egyelőre 6,66 százalékon áll.

23:45 - Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia biztatónak nevezte az exit poll eredményeit, de kijelentette, korai az öröm, hiszen az előző választásokon is 7 százalékot jósoltak nekik, és végül csak a 6,99-et érték el, és éppen nem jutottak be  a parlamentbe.  

23:20 - 5,68 százalékos feldolgozottságnál 26,4 százalékkal vezet a Smer. A Hlas a második 18,1 százalékkal, a PS pedig csak haradik, kevesebb mint tíz százalékkal.

Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

 

 

Összesen 465 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. október 01. 13:35
23%-ot nagyon nem neveznék nagyot nyertnek. A CIA gondoskodik arról, hogy esélye se legyen kormányozni.
ipolypart2
2023. október 01. 11:41
Libsi nyomulók (USA&Co), semmi sem tart örökké 150 év alatt sem váltunk törökké. Ehhez tartsátok magatokat. Meg ahhoz, hogy amikor az egyik részen a labanc, a másikon a török pusztította a népet, akkor a harmadik részen volt egy POLITIKUS, aki okosan lavírozott a cápák között. Most meg azt mondjuk, azon a vidéken vannak a legigazabb magyarok. Nem véletlenül.
Tiszafa
2023. október 01. 11:22
Ezek a firkászok mindent eltúloznak. Mi az, hogy "Fico nagyot nyert"? A 23%-a vajon mire elég? Semmire. Nem tud önállóan kormányt alakítani, s a királycsinálóra - az amúgy saját belső volt ellenlábasára - Pellegrinire van utalva. Ha nem köt koalíciót az ősellenségével, aki amúgy anno kivált a Smer-ből, akkor nem fog tudni kormányt alakítani. Ha meg szövetséget köt vele, akkor meg fingani is csak a Pellegrini engedélyével mehet majd ki. Még hogy "nagyot nyert"...
billysparks
2023. október 01. 10:59
Meg kell tanítani a felvidéki magyarokat, hogyan válhatnak büszke szlovákká!" - Liburgyák programpont. ( Anna Donathova)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!