Németországban állítják: tudják, mit tervez Magyarországgal a kínai elnök

2024. május 13. 10:20

A berlini kutatócsoport elemzője szerint Magyarország Kína legszűkebb baráti körébe került, csak két állam fontosabb szövetségese Pekingnek.

2024. május 13. 10:20
null

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Magyarország és Kína kapcsolatának további erősítésével Hszi Csin-ping mintává tette Orbán Viktor kormányát, és reményei szerint mások is követik majd a példát Európában. A kínai elnök „minden időjárási körülmény" között kínált átfogó stratégiai partnerséget – írja a Financial Times.

Ezzel Magyarország Kína legszűkebb baráti körébe kerül, amellyel Peking megpróbálja ellensúlyozni az Egyesült Államok hatalmát

– mondta a lapnak Abigael Vasselier, a berlini Merics kutatócsoport szakértője.

A „minden időjárási körülmény" megjelölés az elemző szerint azt jelenti, hogy csak az orosz és pakisztáni kapcsolatok előzik meg a magyart – Moszkva minden szempontból kulcsfontosságú partner Kínának, míg Pakisztán szintén nukleáris hatalom, ráadásul India szomszédja és riválisa.

Vasselier úgy látja, Budapest rész vesz a kínai elnök projektjében, amelyben ő vezetné a közös jövő globális közösségét, mert Peking úgy érzi, gazdasági nagyhatalmi státusza lehetővé teszi számára, hogy új globális rendet hozzon létre.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 245 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. május 13. 16:38
Az újságíró féligazsága nem az igazság. De. Orbán már rég kijött a forgóajtón, a többi politikus meg még azt sem tudja, hogy körbe-körbe forog. Csinálják tovább, ha jó nekik. Jó nekik vezetőnek a forgóajtó.
HZ72
2024. május 13. 15:17
Fucking nazi's!
Kriszta67
2024. május 13. 14:46
Még mindig jóval félelmetesebbek az EU irányítói mint Hszi Csin-ping és Putyin együttvéve. Én az EU által érzem fenyegettetnek magunkat. Ha ezt tudja a Nyugat nyújtani ami manapság folyik, akkor jöjjön is új világrend.
gyaloggos
2024. május 13. 13:14
MINDEN nagyon rendben van, az USA -val, is, KÍNÁVAAL is a lehető LEGJOBB kapcsolatok, viszonyok kialakítására kell törekedni, DE! ROPPANT mód észen lenni, mert EGYIK NAGYHATALOM SEM SZERETETSZOLGÁLAT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!