Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ki hibázott a Fico-merényletnél? – reagált a szakértő

2024. május 16. 09:00

Testőrök, titkosszolgálatok, felderítő egységek hibája, vagy épp a golyóálló mellény hiánya – több találgatás is napvilágot látott már, mi vezetett a tragédiához.

2024. május 16. 09:00
null

Nyitókép: Sameer Al-DOUMY / AFP

Az ATV Egyenes Beszéd vendége Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő volt, aki a Robert Fico ellen tegnap elkövetett merényletről beszélgetett Rónai Egon műsorvezetővel.

Ki hibázott?

Tarjányi szerint egy nagyon komoly biztonsági fiaskót láttunk. Mint mondta: a sajtóban az elmúlt órákban rengeteg információ és találgatás látott napvilágot arról, hogy a testőrök hibáztak. „Igen, ezt megerősítem, hogy hibáztak. A felvételeken is látszik, hogy nem volt rendben sem a védett vezető közvetlen személyi biztosítása, sem a menekítés, sem az, ahogyan a gépjármű a helyszínen tartózkodott hosszú másodpercekig, és nem vitte azonnal a kórházba a védett vezetőt. Ez mind igaz. 

Ennek ellenére azt kell látnunk, hogy a testőrök csupán az utolsó védvonalat képezik” 

– magyarázta.

Mint kifejtette: egy ilyen biztosításnál a testőrök felelőssége az, hogy egy ilyen támadást közvetlenül valahogyan meg tudjanak akadályozni. De az, hogy egy fegyveres elkövető egy biztosított helyszínen meg tud jelenni, vagy az, hogy a titkosszolgálatok és a felderítőszolgálatok – amely szervezetekkel a személybiztosításért felelős egységeknek nagyon komolyan együtt kell működni – nem tudták feltérképezni, hogy a társadalomban ennyire komoly feszültségek vannak, nem a testőrök felelőssége.

Ezt is ajánljuk a témában

Harag és politikai meggyőződés

Tarjányi hangsúlyozta: fontos felderítő munka, hogy ki lehessen szűrni azokat a potenciális merénylőket, akik nem egyik pillanatról a másikra cselekszenek. Hiszen itt nem az volt a helyzet, mint egy kóros elmeállapotú személynél, akiről egyértelmű, hogy kockázatot jelenthet. 

Itt azonban nem erről volt szó, hanem egy olyan személyről, akiben gyűlt a harag valamiféle politikai meggyőződésből, amely kapcsán úgy döntött, végrehajtja ezt a támadást. Azzal, hogy ő meg tudott jelenni a helyszínen egy elrejtett fegyverrel, és ezt nem vették észre, 

majdhogynem egy kivédhetetlen helyzettel találta magát szemben a testőrök csoportja” 

jegyezte meg a szakértő. Hozzátette: a merénylő csupán 40-50 centiméterre, azaz egy kézfogásnyi távolságra volt a védett személytől, így nagyon nehéz volt azt a védelmi technikát alkalmaznia a személyi védelemnek, amivel legalább egy lövést meg lehetett volna akadályozni.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy került ilyen közel Fico?

A szakértő szerint van egyfajta biztonsági tudatosság, amit a védett vezetőknek tudomásul kell venni és meg kell tanulni, amikor munkába állnak. Mint fogalmazott: a védelmi személyzetnek egy adott ponton szólnia kell a védett vezetőnek, hogy „igen, ön mostantól olyan pozícióban van, hogy kóros elmeállapotú vagy szélsőséges gondolkodású emberek akár megtámadhatják”. Számtalan ilyen példát láthattunk már – mondta Tarjányi – hozzátéve, hogy ilyenkor nem a politikus vagy más védett vezető dönti el, mi az a mozgástér, amit megengedhet magának egy tömegben.

Ez egy egy alap biztosítási elv, amiben együtt kell működnie a szervezetnek és a védett személynek” 

– szögezte le. Azonban – mint rávilágít – a valóságban sajnos ez sokszor nem így működik. Vannak olyan vezetők, akik nagyon fegyelmezetten együttműködnek a védelemmel, de akadnak, akik másképp gondolkodnak. Példaként említette Gorbacsovot, aki egyszer csak kiugrott a kocsiból, és elkezdett kezet fogni az emberekkel, vagy a Dalai Lámát, aki egyszer csak leengedte az autó ablakát, hogy integethessen és beszélgethessen a tömegnek.

A védett vezetőknek van egy furcsa szokásuk: szeretnek odamenni olyan emberekhez, akik hívják őket. Ebben az esetben is ez történt. 

Információk szerint, maga a merénylő hívta oda a szlovák miniszterelnököt”

– árulta el. Hozzátette: a személyes védelemnek viszont tisztában kell lenniük azzal, hogy a védett vezető, akire vigyáznak, hajlamos-e ilyen gesztusokat tenni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Golyóálló mellény

A műsorban szóba került az is, hogy Orbán Viktort sokszor froclizzák, amiért golyóálló mellényt hord, amikor tömegbe megy, azonban a szakértő elárulja, „sajnos nem minden esetben hordják a golyóálló mellényt a védett vezetők. Többnyire azért, mert cikinek tartják, vagy adott esetben olyan szintű beismerésnek vélik, hogy a szavazóktól nekik valamiért félniük kell” – magyarázta Tarjányi. 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. május 16. 14:51 Szerkesztve
Mi a szart kell ittt találgatni. 1 Ha nem vagy tisztában azzal, hogy a néped szeret-e, ne akarj kezet fogni vele. 2 Ha lőfegyvert látsz testőrként nemn totyorogni kell előtte hanem elébe lépni kevlármellényedben 3 Ha meglőtték a védencedet nem autóba berángatni kell hanem védett helyen ellátni a mentők érkeztéig. (véprzéslekötés infúzió bekötéssel, mert ilyennek elsődlegesen a helyszinen ott kell lennie)
gyaloggos
2024. május 16. 14:10
EGY állam-kormányfő NEM SZOKOTT golyóálló mellényt viselni ilyen alkalomkor, mint a tegnapi volt. A KÖRÜLÖTTE lévők viselnek.
ipolypart2
2024. május 16. 12:17
Egon úr, azért próbálkozott TEK-kel is. Tarjányi leállította azzal, hogy "ilyen szervezettség" a világon nincs. Ezzel azt mondta, hogy más a szervezeti fölépítése, mint általában lenni szokott. Pár évvel ezelőtt a szlovákok is be akarták ezt vezetni, de valamilyen politika ennek keresztbe tett. Azt azért nem mondta ki a szakértő úr, hogy az átszervezett TEK munkája nagyon jó.
ProletarFC
2024. május 16. 12:13
A merényló követte el a legnagyobb hibát, hiszen az áldozata életben maradt - sajnos ezt a frusztrációt nem fogja tudni feldolgozni lelkileg, talán egy börtönpszichológus tud neki segíteni ebben,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!