„Európának háborús gazdasági üzemmódba kell kapcsolnia!” – jelentette ki az uniós biztos

2024. május 06. 20:32

Thierry Breton szerint az EU Ukrajna iránti elkötelezettsége „szilárdabb, mint valaha”.

2024. május 06. 20:32

Nyitókép: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Az európai védelmi iparnak háborús gazdasági üzemmódba kell kapcsolnia, hogy Európa gyorsabban, többet és közösen állítson elő katonai eszközöket Ukrajna azonnali és hosszú távú támogatására – jelentette ki Thierry Breton belső piacért felelős biztos Brüsszelben, az EU-Ukrajna védelmi ipari fórum egynapos ülését követően hétfőn. Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) tájékoztatása szerint Thierry Breton közölte, az EU és Ukrajna közötti védelmi ipari együttműködés megerősítése elengedhetetlen azért, hogy a tagországok hosszú távon is képesek legyenek katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, 

és jobban tudják fedezni Ukrajna védelmi és ipari szükségleteit.  

 

„Ukrajna iránti elkötelezettségünk és közös törekvésünk, hogy mozgósítsuk az európai ipart a szükséges intézkedések teljesítése érdekében, szilárdabb, mint valaha” – fogalmazott az uniós biztos. A brüsszeli közlemény szerint az EU-Ukrajna védelmi ipari fórum megnyitja az utat a konkrét kezdeményezések és megállapodások felé. Előmozdítja az ukrán ipar fokozatos integrációját az európai védelmi technológiai és ipari bázisba (EDTIB) – írták. „Miközben Oroszország továbbra is brutális háborút folytat Ukrajna ellen, az EU elkötelezett amellett, hogy támogassa Ukrajnát bármiben, 

ami a győzelemhez szükséges rövid és hosszú távon egyaránt” 

– fogalmaztak. A közlemény Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt idézte, aki azt mondta: az ukrán és az uniós védelmi ipar közötti együttműködés megerősítése döntő fontosságú, ugyanis segít Ukrajnának megvédeni magát Oroszország háborújával szemben. „Ez hosszú távon megváltoztathatja a játékszabályokat” – fogalmazott.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­­I­­­g­­a­­z­­­i n­­i­­m­­­f­­­o­m­­­á­n­i­á­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
atti64
2024. május 07. 10:49
ANYÁDRA KAPCSOLODJ INKÁBB IDIOTA SZAREMBER!!!!!!!!!!!!
faramuci
2024. május 07. 09:13
És ki a fasz biztosítja hozzá a nyersanyagot hülyék ??
irondome
2024. május 07. 08:10
Neked meg TAKARODÓ üzemmódba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!