Tragédia: elesett az első német város a klímaharcban

2024. április 16. 18:05

Új házába világítást szeretne? 2026 végére tudjuk ígérni, esetleg.

2024. április 16. 18:05
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: Daniel Leal/AFP)

Nocsak, egy újabb terület, ahol elszigetelt esetek fordulnak elő

– kommentálják az olvasók némileg rezignáltan a Die Welt oranienburgi helyzetről szóló cikkét, amely szerint a Berlintől 35 kilométerre fekvő, mára közel ötvenezresre nőtt városban mostantól egyetlen új lakóházat, hőszivattyút, elektromosautó-töltőt vagy ipari létesítményt sem tudnak rákapcsolni a villamosenergia-rendszerre, továbbá teljesítménynövelés kérelmezésére sincs mód.

A közműcég mindenkit megnyugtat: a meglévő fogyasztóknak nem kell aggódniuk, a jövőben is biztosítják számukra az áramot;

az azonnali hatályú intézkedés csak azokat érinti, akik például most fogtak építkezésbe, vagy környezettudatos és jogkövető mintapolgárként épp hőszivattyúra cserélnék le a gázkazánjukat. Áram összességében lenne elegendő a környéken, csupán a hálózat nem bír el a jelenleginél többet – a város állítólag már bő egy éve kéri a kapacitások növelését, de sajnos nem történtek lépések az ügyben; egy tervezett új transzformátorállomás 2026 végére fog elkészülni.

Eközben az áramigény a vártnál is rohamosabb mértékben növekedett

– többek között a Zöldek által szorgalmazott hőszivattyúk terjedése miatt, amelyekből az irodalomtudós Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter 2024-től kezdve országszerte évi 500 ezer darab beépítését tűzte ki célul.

Bár a most bejelentett drasztikus lépés egyelőre „elszigetelt esetnek” tűnik, a szakértőket nem érte különösebb meglepetésként a hír: miközben Németország 2030-ig 215 gigawattra akarja növelni a napelemes kapacitást, a hálózat fejlesztése olyannyira nem áll ezzel összhangban, hogy trafókhoz például már csak hosszas, akár többéves várakozással lehet hozzájutni.

A szövetségi számvevőszék néhány hete kiadott jelentésében megállapította, mostanra a hálózat kiépítése terén a tervezetthez képest hét évre, illetve 6000 kilométerre nőtt az elmaradás

– így viszont a példásan zöld áramot nemigen lehet eljuttatni a fogyasztókhoz. A vonatkozó fejlesztések 2045-ig 313,7 milliárd euróba kerülnének, amely összeg a számvevőszék szerint teljességgel hiányzik az illetékes miniszter számításaiból.

A hálózatüzemeltetők mindenesetre egy új jogszabályi rendelkezés szerint elvileg (kártérítési kötelezettség terhe mellett) nem tagadhatják meg az újabb hőszivattyúk, napelemek vagy fali elektromosautó-töltők fogadását; cserébe szükség esetén a távolból lejjebb csavarhatják ezeket – azaz lassíthatják az e-autók töltését, illetve gyakorlatilag lejjebb vehetik a lakásokban a fűtést.

Már ahol ez segít a helyzeten:

Oranienburg most (jobb híján) gőzerővel dolgozik azon, hogy felküzdje magát erre a szintre.

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:09
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­ö­g­­­ö­s­ ­­l­á­n­­y­o­­­k­­­ ­­v­­­á­r­­n­­­a­­­k­­­ ­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Wakan24
2024. április 19. 09:27
A Német Demokratikus Köztársaság működés közben. Ha Honecker elvtárs úgy akarja, akkor a projekt bekerülhet a következő öt éves tervbe.
Obsitos Technikus
2024. április 17. 02:10
A példásan zöld német áram sötétbarna. https://app.electricitymaps.com/zone/DE?utm_source=electricitymaps.com&utm_medium=website&utm_campaign=banner
Same
2024. április 16. 23:35
Ejjj így is büdös a német.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!