Schengen kapujában toporog Románia

2024. április 10. 06:35

Románia és a schengeni egyezmény kapcsolata, pont mint a népmesében: csatlakozott is, meg nem is.

2024. április 10. 06:35
Veress Csongor Balázs

Nyitókép:  Nikolay Doychinov/AFP

 

Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy nem okozott fennakadásokat szomszédunknak a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelentő schengeni egyezményhez való csatlakozás. Marcel Ciolacu kormányfő szerint mindez országának megérdemelt sikere. De valójában az, hogy csak a légi és a tengeri közlekedésre vonatkozik,

ez maximum csak fél siker. A közúti és vasúti határellenőrzés megszűnése lenne az igazi diadal.

Elég abszurd ma már a romániai határátkelőkön várakozó hosszú kamionsorok látványa a személyek és áruk szabad mozgását szavatoló Európai Unióban. Március 31-től kezdődően lehetséges úti okmány ellenőrzés nélkül repülni a szomszédunkba, sőt Svájc is feloldotta számukra a kontrollt. De a protokollnak megfelelően Románia szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthat. 

A bukaresti vezetés meg van győződve arról, hogy Románia még az idén a schengeni övezet teljes jogú tagja lesz. De ez egyáltalán nem biztos. A bukaresti francia nagykövet is kifejtette, hogy az EP-választások előtti időszak nem alkalmas a kérdés megvitatására.  Hiába jött március elején Karl Nehmanner osztrák kancellár az Európai Néppárt bukaresti kongresszusára, ahol a román fél meg szerette volna vitatni a kérdést,

Ausztria hallani sem akar Románia teljes jogú Schengen-tagságáról.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az Európai Unió illetékes tanácsának többször is világossá tette Bécs álláspontját, miszerint kormányának nincs szándékában változtatni a teljes jogú román Schengen-tagsággal kapcsolatos vétóján.

Minimális lehetőség mégis van arra, hogy az év végéig döntés szülessen a teljes jogú tagságukról, de ehhez Bukarestnek  is be kell bizonyítania, hogy képes megfelelni a követelményeknek. Két dologban reménykedhetnek még: először is Ausztriában várhatóan szeptemberben parlamenti választások lesznek, és ezek után folytatódni fognak az érdemi tárgyalások a két ország között. Illetve: az év második felében Magyarországé az Európai Unió soros elnöksége, így sok múlhat a magyar támogatáson is. 

Lázár János és Bóka János miniszterek külön-külön is kiemelték, hogy közös magyar–román érdek a közlekedési infrastruktúra összekapcsolásának javítása, a határellenőrzések megszüntetése, ezért

a magyar uniós elnökség egyik fontos célkitűzése , hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozása elől minden akadály elháruljon.

De addig is, a csonka schengeni csatlakozásnak köszönhetően csak okmányellenőrzés után léphetünk be Erdélybe, ha a csíksomlyói búcsúra szárazföldön terveznénk menni.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­­A­ ­d­ö­g­ö­­­s­­ ­­l­­á­­n­­­y­­o­­­k­ ­­v­á­r­­­n­­a­­k­­ ­­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
CubaLibre
2024. április 10. 08:49
Románia is jobban járna,ha visszakapnánk Erdélyt...több román utazhatna végre szabadon, míg Románia a népek börtöne.....
Phm045
2024. április 10. 08:44
Attól mentsen meg minket az egy igaz Isten. Akkor ismerve a román mentalitást a hivatalos illegális migráns hullám románia felól lesz várható
MyOp
2024. április 10. 08:31
Most a napokban bántalmaztak és zaklattak egy 15 éves fiatalt egy edzőtáborban román társai, csak azért, mert magyar. Sehol nem vagy csak nagyon keveset lehet hallani a hazai médiaban az ügyről. Romaniában az AUR (szélsőnacionalista párt) pofátlan, zabolátlan és kontrolálatlan előretörésével egyre jobban erősödik a magyarellenesség, már-már a 90-es évek szintjét éri el. Nem hinném, hogy a jelenlegi helyzetben a magyar nemzeti média legfőbb témája Románia schengeni csatlakozása kellene hogy legyen. Románia az elmúlt 30 évben mindenhonnan, minden támogatást megkapott, annak ellenére, hogy mindig csak ráfogták, hogy teljesítette a feltételeket. Most először az osztrákok mondják rá valamire, hogy nem. Szégyenszemre most is az osztrákok és nem a magyar kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!