Csókolom: mihez kezd majd Peking 300 millió nyugdíjassal?

2024. április 03. 15:02

A kínai demográfiai válság már nem csak kopogtat: dörömböl, és hamarosan betörheti az ajtót. Ötven év múlva annyi nyugdíjasuk lehet, mint ahány lakosa összesen van most az EU-nak – írja a BBC.

2024. április 03. 15:02
Az egykepolitika nem ereszt: Kína demográfiai válság felé tart.

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Csak címszavakban: hamarosan háromszázmillió, most 50-es, 60-as éveit taposó ember hagyja el a kínai munkaerőpiacot – ez körülbelül megegyezik az Egyesült Államok lakosságával – adja hírül a BBC.

A tendencia csak romlani fog,

ötven-hatvan év múlva a hatalmas népességű ország csaknem fele nyugdíjaskorú lesz, ami beláthatatlan gazdasági és társadalmi következményekkel járhat.

Kína ugyanis, mint a – relatíve – fejlett világ nagyobbik része, vagy éppen tágabb térsége, Kelet-Ázsia a demográfiai válság kapujában áll. Apró különbség talán, hogy míg az úgynevezett Nyugaton, ide sorolva az utóbbi ötven évben – szintén relatíve – jólétben élő posztszovjet térséget, ez a jelenség a fogyasztáshoz, mint a nagycsaládhoz, a valláshoz és hasonló régi értékekhez való viszonyt felülíró tényezőhöz kapcsolódik, addig

Kínában a szigorú egykepolitika érvényesült,

legalábbis a hetvenes évektől hivatalosan 2021-ig.

Ezt is ajánljuk a témában

Elnéptelenedő Távol-Kelet

Bár nem gondolnánk, ma már a társadalom elöregedése jobban érinti a kelet-ázsiai, fejlett gazdaságú országokat, mint minket.

Szűkebb értelemben pedig 1980-tól, amikor általános egygyermekes korlátozást vezettek be (ezt 1982-ben alkotmányba is foglalták), aminek be nem tartását komoly pénzbüntetéssel, elbocsátással sújtották, más esetekben és régiókban abortusz és fogamzásgátlásra, netán sterilizációra való kényszerítés is előfordult. S bár akadtak kivételek – például időszakosan a vidéki családok vállalhattak második gyereket, ha az első lánynak született –, 2015-ig erőteljesen érvényben volt. Ekkor kettőre emelték a vállalható gyermekek számát, 2021 májusában már háromra, majd alig két hónapra rá eltörölték az összes ilyen jellegű korlátozást.

Ez értelemszerűen nem segít azonban a mostani nyugdíjasok, és a hamarosan nyugdíjba vonulók helyzetén. Az állam, mint a BBC rámutat nem képezett az ő ellátásukra komolyabb tartalékot, így a riportban előkerülő

72 éves férfi és felesége a mai napig dolgozni kényszerülnek az egyébként elnéptelenedő észak-kínai egykori iparvidéken

– ahol a fiatalok elvándorlása miatt a lakosság negyede már most az ő korosztályukba tartozik. A példaként hozott pár éves jövedelme nem éri el az egymillió forintnak megfelelő jüant, és attól tartanak, ha 4-5 év múlva teljesen lerokkannak, csak a gyermekeikre számíthatnak – akiből, mint látható, nincs túl sok.

A riportban előkerül még több eset – egy idősotthonban például egy kétgyermekes, nyolcvanas házaspárnak a gyerekei felváltva fizetik a díjakat, és így tovább.

Mindezt egy olyan országban, jegyzi meg a BBC, amely tradicionálisan a nagycsaládra, a gyermekekre támaszkodott, amikor az idősek ellátásáról esett szó.

Az egykepolitika az egyik rákfenéje a jelen helyzetnek, a másik, hogy a fiatalok a városok felé áramlanak az oktatás és a munkalehetőségek miatt, így sokan jóval távolabb élnek a szüleiktől, mint hogy segíthessenek rajtuk.

Bár Kínában az elméleti nyugdíjkorhatár nagyon alacsony, a férfiaknak 60, a szellemi foglalkozású nőknek 55, a fizikaiaknak 50 a nyugdíjkorhatár – a gond az, hogy a nyugdíjak összege igen alacsony.

A kínai átlagnyugdíj az ENSZ felmérése alapján ugyanis havi alig 170 jüan – ez mindössze 9 ezer forint átszámítva.

Mint a portál megjegyzi, az állami nyugdíjalap a jelenlegi ütem mellett 2035-ig képes kifizetni a nyugellátást, utána lehúzhatja a rolót.

Vagy a korhatáron kell emelniük, vagy más megoldást találni, ha el akarják kerülni a közelgő humanitárius katasztrófát.

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­ö­­s­­ ­l­á­n­­y­­o­k­­­ ­­­v­á­­r­­n­­­a­­k­­­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Uztu
2024. április 04. 07:53
Behozzák a filippínókat mint orbán
Nasi12
2024. április 03. 22:52
Ukrajnába küldik őket. Ott ócsó lett az élet :)
Sztrovacsek
2024. április 03. 20:33
antal-2 2024. április 03. 17:44 Neked is - mint mindenki másnak - két lehetőséged van. Vagy megdöglesz fiatalon, vagy nyugger leszel. De ha nyugger leszel, megöregszel, megbetegszel, és dolgozni - Uram bocsá' az ágyból felkelni - már nem tudsz, átértékeled majd ezt a véleményed. Ne mondd hogy nem , mert DE. Mellesleg soha a büdös életben nem fedezte még a munkavállalók által befizetett összeg a nyugdíjakat. Érted? SOHA. Azt mindig a költségvetésből kellett kiegészíteni. Következés képen Magyarországon addig lesz nyugdíj, amíg költségvetése lesz az országnak. Csak egy szavazás kérdése hogy a GDP hány százalékát fordítja az éppen regnáló kormány a nyugdíjakra. Azt a dumát, hogy a befizetett nyugdíjjárulék nem fedezi a kifizetett nyugdíjakat, 1968-ban Dr. Agy mondta először, amikor magyarázta a mechanizmust, azóta is előadta az összes kormány amely létezett. És ha esetleg azt se tudod miről beszélek, kímélj meg a válaszodtól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!