Többen is meghaltak ettől az étrend-kiegészítőtől

2024. március 29. 19:09

Eddig 106 olyan ember került kórházba, aki az alapanyagot tartalmazó készítményekből vagy élelmiszerekből fogyasztott.

2024. március 29. 19:09

A nyitókép illusztráció. Fotó: NAOKI MAEDA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Visszavonták azt a japán étrendkiegészítőt, amelynek fogyasztása miatt ketten meghaltak, több mint száz ember pedig kórházba került – jelentette a japán egészségügyi minisztérium államtitkára.

A Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott étrendkiegészítő a beni-kodzsi nevű összetevőt is tartalmazza, amely egy vörösélesztő által erjesztett, majd porrá őrölt rizskészítmény, és amelynek koleszterincsökkentő hatást tulajdonítanak. Az oszakai központú gyógyszergyártó más vállalatok számára is értékesítette a vörös rizsport, ezért egyéb élelmiszergyártók termékei, köztük miszo, rágcsálnivalók és ecetes öntetek is visszahívásra kerültek – közölte az államtitkár.

Eddig 106 olyan ember került kórházba, aki az alapanyagot tartalmazó készítményekből vagy élelmiszerekből fogyasztott,

ugyanakkor nem mindegyikük esetében bizonyítható, hogy közvetlen összefüggés van a termékek és megbetegedésük között. A vörösélesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat.

A fermentált rizspor gyakorta használatos a hagyományos ázsiai orvoslásban, a koleszterinszint csökkentésére, vagy szívelégtelenségek kezelése esetén. Továbbá ételszínezékként és ízesítőként is alkalmazható.

(MTI)

***

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­l­­á­­n­­­y­o­­­k­­ ­v­á­­­r­­n­a­k­­ ­­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
5m007h 0p3ra70r
2024. március 29. 23:41
>>> barn854 2024. március 29. 20:08 Ügyeletben van a klikkvadászcímgyáros picsa...<<< És az idegállapotos kommentelő.
Muki46
2024. március 29. 21:14
Úgy tűnik a dolog főleg Ázsiában, sőt főleg Japánban van forgalomban.
I feel the earth move under my feet
2024. március 29. 20:11 Szerkesztve
"amely egy vörösélesztő által erjesztett, majd porrá őrölt rizskészítmény" A történtek ismeretében ez inkább vöröshalasztó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!