Több a Trumpot támogató, republikánus kisebbségi szavazó az Egyesült Államokban, mint bármikor ezelőtt

2024. március 12. 21:14

Röviden: a fekete és latin kisebbségek egyre növekvő mértékben vállalják fel konzervatív nézeteiket.

2024. március 12. 21:14
Donald Trump Campaigns Holds Campaign Rally In Richmond, Virginia
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

Nyitókép:  Win McNamee/Getty Images

***

„Miközben az Egyesült Államok egyre multikulturálisabbá válik, ez a sztereotípiákkal szemben korántsem a hatalmon lévő Joe Bident és a Demokrata Pártot segíti. Amellett, hogy mint arról nemrég beszámoltunk, számos fiatal szavazó elégedetlen az elnök számukra túl konzervatív, imperialista külpolitikájával. A legújabb, etnikai kisebbségek politikai preferenciájára vonatkozó kutatások mélyebb, jelentősebb és a demokratákra nézve aggasztó folyamatokat is feltártak.

Röviden: a fekete és latin kisebbségek egyre növekvő mértékben vállalják fel konzervatív nézeteiket, és míg a polgárjogi mozgalmak nyomán az 1960-as évektől ezek a közösségek hagyományosan a Demokrata Párt szavazóbázisai voltak, a más bőrszínű emberektől elkülönült, egymás közötti családi, baráti és rokoni viszonyok az utóbbi években meglazultak, ez pedig érdekes folyamatokkal járt.

A felmérés, amelyet a Financial Times londoni lap oldalain John Burn-Murdoch is kommentált, osztály- és etnikai szempontból is elemezte, miért vezeti jelenleg a legtöbb felmérést ismét Donald Trump elnök pár százalékkal Biden elnök előtt.

Az ok nem egyfajta hirtelen kiábrándulás, és nem csupán például az elhúzódó ukrajnai háború ellenzése – ez a konfliktus és Oroszország távolsága miatt az USA választásai során kisebb szerepet játszik. De nem indokolja az amerikai gazdaság teljesítménye sem, amely 2020-21-hez képest minden mutató szerint javulóban van.

Az elemzés a mélyebb okokat keresve kimutatta, a hagyományosan nagy a demokraták előnye a republikánusokhoz képest a nem fehér amerikaiak között a mérések során először 10 százalékpontra, tehát rekord alacsony értékre csökkent. Mindezt már a 2020-as elnökválasztás is előre jelezte, hiszen akkor Trump elnökre, a Black Lives Matter mozgalom ellenzése és amúgy is szabadszájú, sokszor nagy felháborodást kiváltó retorikája ellenére máris sokkal több latin és fekete hátterű ember szavazott  mint előtte például John McCain, vagy Mitt Romney klasszikus republikánus jelöltekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­­ö­­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­­á­­n­­­y­o­­­k­ ­­­v­­á­­­r­­­n­a­k­­­ ­­r­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Chardonnay99
2024. március 14. 12:40
Valahogy senki sem szereti a bűnözést, a szegénységet és a pusztulást, ki érti ezt?
Sanyi72
2024. március 13. 16:51
Jó reggelt,libsi taknyok? Miből fogtok élni,ha trupm myer,orbán meg ugye marad? Hirtelen a korányi amerikában is ellenzékbe kerül? Ha ha ha!
Tommaso
2024. március 13. 14:54
Egy puccsistat. egy, a valasztasi veresege miatt eroszakkal hatalomra kerulni akaro bunozot tamogatnak a Trumpra szavazok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!