Reuters: Trump elnöksége alatt CIA-akciót indított a kínai vezetés ellen

2024. március 15. 19:05

Az amerikai kormányzati trollok kommentek hadával próbálták a kínai vezetés ellen hangolni a közhangulatot a kínai közösségi médiában.

2024. március 15. 19:05
FRANCE - ILLUSTRATION - SCREENSHOTS
Maráczi Tamás

Nyitókép: Donald Trump elmosódott sziluettje egy párizsi sajtótájékoztatón 2021. január 10-én  /  forrás: Xosé Bouzas / Hans Lucas via AFP

***

Nemcsak az amerikai választásokba akarnak beavatkozni külföldi erők, de az amerikai szolgálatok is kiberakcióznak a külföldi médiatérben - derült ki a Reuters exkluzív riportjából, amelyet három, neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselővel készített interjúra épít.

A brit hírügynökség szerint Donald Trump elnök 2019 és 2021 között arra utasította a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy titkos akció keretében informatikai ügynökei 

olyan kommentekkel árasszák el a kínai közösségi médiát, amelyek hangulatot keltenek a kínai kormány ellen. 

Alakult is egy csapat, amely álprofilok segítségével hamis híreket terjesztett Hszi Csin-ping kormányáról.

A CIA trollcsapata olyan híreket terjesztett például, hogy a Kommunista Párt tagjai illegálisan szerzett pénzeket rejtegetnek külföldi bankszámlákon, korrupt és pazarló projekt hírét keltették a fő kínai geopolitikai kezdeményezésnek, az Övezet és Út kezdeményezésnek. A Reuters-nek nyilatkozó tisztségviselők szerint a CIA-csapat valódi hírszerzési adatokból dolgozott, de a torzított hírek terjesztésével 

azt akarták elérni, hogy a kínai vezetés nagy pénzeket öljön bele a trollok üldözésébe. 

A CIA nem kommentálta a riport állításait, a kínai külügyminisztérium szóvivője viszont annak bizonyítékát látta ebben, hogy az Egyesült Államok „fegyverként használja a médiaplatformokat hamis információk terjesztésére és a nemzetközi közvélemény manipulálására”. Elemzők szerint a Trump-kormányzat ezzel csupán kompenzálni akarta az évek óta tartó hasonló kínai kibertevékenységet, mert felismerte, hogy hidegháború visszatért.

A Reuters emlékeztet: 

Trump novemberi újraválasztása esetén hasonló kemény politikát ígért Kína viszonylatában.

A brit hírügynökség által megszólított szakértők szerint veszélyes ez az amerikai dezinformálási tevékenység, mert megerősíti az ázsiai térségben az Amerikával szemben már eleve élő gyanút, miszerint Washington beleavatkozik más államok belügyeibe, ennek az előítéletnek a felerősödése pedig Kína malmára hajthatja a vizet.

--

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. március 15. 21:38
A Reuters még mindig Rothschild tulajdon?
Nasi12
2024. március 15. 21:27
Biden forró háború, Trump hideg háború. Szomorú.
EX_Terminator
2024. március 15. 21:08
Látom az orosz trollok az már nem téma.
valerian-0
2024. március 15. 19:16
Persze. És közben a pápa volt a közvetítö a kínai ellenzék meg a CIA között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!