Már most a leendő Trump-elnökség hatásain kesereg a német köztévé

2024. március 06. 22:08

Így készül rá a NATO-val kapcsolatos félelmekkel teli Európa a Deutsche Welle szerint.

2024. március 06. 22:08
Donald Trump Campaigns Holds Campaign Rally In Richmond, Virginia

Nyitókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt és korábbi elnök beszél a 2024. március 2-i Get Out the Vote (Szavazzunk) gyűlésen a virginiai Richmondban. (Win McNamee/Getty Images)

***

Alexandra von Nahmen rövid riportjában már most előrevetíti, mire kell felkészülnie Európának Trump újrázása esetén. Amikor először elnök volt – vezeti fel a riporter –, az Európai Uniót ellenségnek festette le, és azzal fenyegetőzött, hogy az USA kilép a NATO-ból, ha az európaik nem fizetnek többet az Egyesült Államok védelméért, a Fehér Házba való visszatérése pedig ismét átalakíthatja a transzatlanti kapcsolatokat. Nahnmen szerint sokak számára

ez a forgatókönyv rémálommal ér fel, még ha a diplomaták és vezetők nyíltan nem is beszélnek erről. 

A bejátszásban megszólal Bart Kerremans politológusprofesszor is, aki azt mondja, Trump már nem ismeretlen senki számára, első elnöksége alatt visszalépett például a párizsi klímaegyezménytől, és többször megkérdőjelezte az EU-tagországok NATO-hoz való viszonyát. A kampányában pedig – hangzik el a kisfilmben egy Trump-beszéd részletével alátámasztva – újra ezeket az üzeneteket közvetíti. 

Ian Lesser a Német Marshall Alap elnöke szerint nemcsak arról van szó, hogy reális veszély-e, hogy Trump visszatérése esetén az USA kilépne a NATO-ból, vagy sem; szerinte szinte biztos, hogy nem. Hanem arról, hogy ha a katonai szövetség ebben az esetben inkább az Európán kívüli területekre összpontosítana, Európa vajon be tudná-e tölteni az így keletkezett űrt? A válasz nem, hiszen egyrészt a NATO az Egyesült Államok és főként annak elrettentésül szolgáló atomfegyverei, illetve hatalma nélkül gyenge lenne, és Ukrajnát is sokkal nehezebb volna támogatni a Washingtonból származó pénzek nélkül. 

A megoldás a dán és az észt miniszterelnök szerint az, hogy Európának hosszú távon arra kell törekedni, hogy maga oldja meg a problémáit, az unió tagjainak ennek érdekében egymással kell erős szövetséget kötniük, 

és mindenekelőtt közösen megerősíteni az EU védelmét. 

Különösen, mert „Trump nem szövetségesként, hanem egyénként gondolkodik”, és „Amerikával, bárki is nyeri a november elnökválasztást, megszakadhat a kapcsolat”.
 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­­­l­á­­n­­­y­­o­­­k­­ ­v­­á­­­r­­n­­a­­k­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
2024. március 07. 06:41 Szerkesztve
Ha Amerika fő riválisa Kína akkor nem Európát kéne földbe taposnia azzal, hogy elvágja a keleti (orosz) forrásoktól, hanem éppen ellenkezőleg! Egy prosperáló Európa Amerikának is jól jöhetne, oroszok is jól járnának és Kínának meg megfelelő ellensújt jelentene. Nem háborúzni kéne, hanem kereskedni, ami nem idegen Amerikától se. Reméljük Trump eben az irányban gondolkodik! De a "Puding próbája az evés"!
2024. március 07. 06:36 Szerkesztve
Mindenestre fogja még kutya-picsázni trumpott a mandiner amint hatalomra kerül. Semmilyen szinten nem jó ő nekünk kivéve, hogy ugyan úgy utalja a libshiket, mint mi. De mivel usa first azonnal hátba szúrja Orbánt, amint ez a művelet akár 0.0001%-kal többet hoz neki. Ha elkezdi betartani amiket kamuzik azért ha nem akkor azért. Na most egy nap alatt béke lesz ukrajnában. Hogyan is pontosan? Másik a nem megfelelő összeget befizető államokat támadja meg nyugodtan Putyin. Remek kilátások.
Chekke-Faint
2024. március 07. 06:10
Ha csak a háborús kedvet töri le, már százszor annyit tett Európáért mint bármely gyilkos kedvű barom liberális.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!