Krími híd felrobbantása: megtalálta a lehallgatási botrány okát a német védelmi miniszter

2024. március 05. 17:26

Az érintett személy már Ázsiában van.

2024. március 05. 17:26
Pistorius on the wiretapping case

Egy Szingapúrban tartózkodó német tábornok figyelmetlensége vezetett a lehallgatási botrányhoz, amelynek keretében nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen német katonai vezetők a Krími híd lerombolásának lehetőségét elemezték – ismertette kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter az MAD katonai hírszerzés első vizsgálati eredményeit az ügyben. A szociáldemokrata politikus szerint nem a német hadsereg kommunikációs rendszerével volt hiba, 

hanem „egyéni hibáról” van szó, amely „véletlenszerű találathoz” vezetett egy nagyszabású orosz lehallgatási akció során a Szingapúri Légibemutatón.

 „Kommunikációs rendszereinket nem törték fel” – hangsúlyozta. Mint mondta, személyi következményeket egyelőre nem vonnak le. Amennyiben semmi rosszabb nem kerül napvilágra, akkor „nem fogok feláldozni legjobb tisztjeim közül senkit Vlagyimir Putyin orosz elnök játszmáinak” – tette hozzá Pistorius. 

A tárcavezető ugyan nem említette a szingapúri rendezvényen jelen lévő katonatiszt nevét, de a hangfelvételről kiderül, hogy Frank Gräfe dandártábornokról van szó. Pistorius szerint a tisztek ugyan a Webex szolgáltatással megfelelő kommunikációs csatornát választottak beszélgetésükhöz, a lehallgatást azonban lehetővé tette, hogy a Szingapúrban lévő katonatiszt nem a biztonságos bejelentkezési módszert használta. A lehallgatott beszélgetés idején rendezték a délkelet-ázsiai országban a Szingapúri Légibemutatót, amelyen számos magasrangú európai katonai vezető vett részt.

 Az orosz hírszerzés számára értelemszerűen kész főnyeremény egy ilyen rendezvény ebben a környezetben”

 – mondta, hozzátéve, hogy a szállodákban mindenhol lehallgatási akciók voltak. A beszélgetés egy orosz újságíró által közzétett átirata szerint a magas beosztású német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat, anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség. Hétfőn bekérették Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövetet is az orosz külügyminisztériumba az ügy miatt.

(MTI)

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mazsola-977
2024. március 11. 09:57
Fura össze vissza magyarázat, mintha nem is egy német mondaná.
namégmitnem
2024. március 10. 23:51
„nem fogok feláldozni legjobb tisztjeim közül senkit Vlagyimir Putyin orosz elnök játszmáinak” – tette hozzá Pistorius." Nos hát, ez emblematikus. Az veszi fel a - tenyérbe mászó, bicskanyitogató - pléhpofát és hadovál a másik "játszmáiról", akit - cinkelt lapokkal a kézben - bizonyítottan rajtakaptak. Pszichopaták viselkednek így.
survivor
2024. március 10. 19:29
De az itt a problem, mi van ha a német-lengyel-finn- balti egyesült hadakat Ukrajna területén A.CSA. éri ? Vagy egyszerűen EMBERVESZTESÉG ? A viet. háborúban 60 E halott ....
julius68-2
2024. március 05. 22:51
Németország 5000 sisakkal kezdte, azt a Luftwaffe tisztek már a Barbarossa hadművelet 2.0 tervezgetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!