Kreml: a Nyugatnak abba kell hagynia Észak-Korea „fojtogatását"

2024. március 29. 22:43

Amerikának és szövetségeseinek új megközelítésre van szükségük Észak-Koreával kapcsolatban, ahelyett, hogy gerjesztik a katonai feszültséget Ázsiában - figyelmeztet Moszkva.

2024. március 29. 22:43
Maráczi Tamás

Oroszország csütörtökön megvétózta azon nemzetközi szakértői csoport munkájának a megújítását, amely az észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakétaprogram miatt bevezetett ENSZ-szankciók végrehajtását ellenőrzi. Moszkva azt követően döntött így, hogy 

az Egyesült Államok azzal vádolta, hogy Phenjantól szerez be fegyvereket az Ukrajna ellen hadműveleteihez.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken azzal indokolta a Kreml lépését, hogy a nyugati hatalmaknak új megközelítésre van szükségük Észak-Koreával kapcsolatban, ahelyett, hogy gerjesztik a katonai feszültséget Ázsiában, és megpróbálják „megfojtani" az észak-koreai államot - tudósít a Reuters. 

Marija Zaharova szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa már nem használhat régi sablonokat a Koreai-félsziget problémáinak kezelésében. A szankciórendszer nem hozta a várakozásokat, miközben súlyosbította a humanitárius válságot Észak-Koreában, 

az Egyesült Államok pedig megmutatta, hogy nem a békés rendezés vágya hajtja, hanem az, hogy „megfojtsa" a koreai rendszert. 

Az amerikai külügyminisztérium teljesen másként értelmezte a fejleményeket: úgy vélte, Oroszország vétója „aláássa a nemzetközi békét és biztonságot", mert Phenjan attól csak felbátorodik az újabb „destabilizáló provokációkra", míg Moszkva igazi indítéka erre a lépésre az volt, hogy megakadályozza a nemzetközi szakértőket abban, hogy feltárják az orosz - észak-koreai fegyverkereskedelem részleteit. 

Az orosz kormányzat ezt a szakértői testületet nem tartotta pártatlannak, a nyugati érdekek kiszolgálójának látta, 

ezért döntöttek úgy, hogy miután ennek az ellenőrző munkának ilyen formában nincs értelme, nem támogatják tovább.

A brit közszolgálati csatorna emlékeztet: a világszervezet 2006 óta nemzetközi büntetőintézkedésekkel sújtja a kommunista államot, azóta, hogy első atomfegyver-kísérleteit lebonyolította. Az, hogy Oroszország megvétózta ezek ellenőrzését, a Reuters szerzője szerint élesen megmutatja, hogy az ukrajnai háború során milyen közel került egymáshoz Moszkva és Phenjan. 

--

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­­­g­ö­s­ ­­­l­­á­n­y­­­o­­­k­ ­­v­­­á­­­r­­­n­a­­­k­­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
lájkbajnok
2024. március 30. 11:53
Az orbánisták új példaképe Putyin után Kim Dzsongun lesz.
Ehetős Odó
2024. március 30. 10:07 Szerkesztve
Érdekes, hogy a művelt nyugat milyen ideges, amikor az általuk betegre szankciózott országok összefognak és leszarják azokat, akik évtizedek óta szívatják őket.
o1gpedofil-2
2024. március 30. 08:52
Minden muszka felsovezeto gyereke a hamyatlo Nyugaton el, kozottuk a car janya is. Miert nem kuldik oket E.-Koeraba? Fuvet enni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!