Európa fegyverkezne

2024. március 12. 18:15

Az uniós vezetők is egyre valószínűbbnek tartják, hogy Trump visszatérhet a hatalomba, ami azt jelenti, hogy Európának a jövőben meg kell tudnia védeni magát.

2024. március 12. 18:15
US Presidential election / Trump
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

Nyitókép: TAKAYUKI FUCHIGAMI

***

„A NATO szabályai kötelezik a tagországokat, hogy a GDP-jük legalább két százalékát költsék védelemre, ezt azonban kevés tagállam teszi meg, Magyarország is csak nemrég lépett be ezek közé. Donald Trump viszont – a szervezet működését némiképp félreértve – visszatérően arról beszél, hogy a NATO több tagországa tartozik az Egyesült Államoknak, és amíg nem fizetnek, nem védené meg őket Oroszországtól, ha újra megválasztanák elnöknek. Mintha a katonai szövetség egy nagy persely lenne, amibe egyes tagországok nem dobálnak elég pénzt.

Az Egyesült Államok valóban régóta állja egyedül a nyugati világ biztonságának összes költségét. Amerika fizeti a világ legerősebb hadseregét, amelynek a feladatai közé tartozik például az, hogy a világ másik felén is odacsapjon, mondjuk, ha jemeni húszik próbálják tönkretenni a világkereskedelmet. Ez nem olcsó mulatság.

Érthető okokból az Egyesült Államokban egyre többen vannak, akiknek nem tetszik, hogy ők fizetik a világ biztonságát. Amerika egyébként is izolacionista korszakát éli, egyre kevésbé népszerű, hogy kivegyék a szerepüket a világ konfliktusaiból. Ez időről időre visszatérő attitűd, hiszen az USA mérete és elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy állampolgárai ne nagyon foglalkozzanak azzal, hogy mi történik a világban.

Azt, hogy Amerikának elsősorban saját magával kellene foglalkoznia, jelenleg Trump mondja a leghangosabban. És mivel a volt elnöknek jó esélye van a visszatérésre, a világ többi országa figyel arra, amit mond. Trump az előző ciklusban sem volt nagy rajongója a NATO-nak, de már politikai karrierje előtt is hasonlóan nyilatkozott. Legutóbb arról beszélt egy kampánygyűlésen, hogy azokat az országokat, amelyek nem fizették ki a számláikat, nem védené meg, sőt arra biztatná Oroszországot, hogy tegyen velük, amit akar.

Az európai egység projektje a második világháború utáni időszakban arra rendezkedett be, hogy a kontinens biztonságát az Egyesült Államok garantálja. Ez lehetővé tette, hogy Európa ne költsön annyit fegyvervásárlásra és a saját hadseregére, mint az USA. Most úgy néz ki, ennek meg kell változnia. Az uniós vezetők is egyre valószínűbbnek tartják ugyanis, hogy Trump visszatérhet a hatalomba, ami azt jelenti, hogy Európának a jövőben meg kell tudnia védeni magát. Ukrajna támogatásában mostanra az EU felzárkózott az Egyesült Államok mellé: pénzből többet, fegyverből nagyságrendben ugyanannyit ad át, mint az amerikaiak. Különösen a németek szerepe kiemelkedő, a kezdeti ódzkodás után jelenleg Németország Ukrajna második legnagyobb hadianyag-támogatója.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­g­ö­­s­­­ ­­­l­­á­n­­y­­­o­­­k­­­ ­v­á­­r­­n­­a­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
catalina11
2024. március 13. 16:47
furkeszcatalina11 2024. március 12. 23:08 Az oroszok is váltig állították hogy eszükbe sincs megtámadni Ukrajnát, csak az USA hisztériázik." figyeljen furkesz elvtárs! 1. Ukrajna nem egyenlő Európával. 2. Ukrajna nem NATO tag. 3. Ukrajna nem tartotta be a Minszki Egyezményeket 4. Ukrajna azt csinál, amit Soros akar. 5. és mit akar Soros? Ezt furkesz elvtárs: "Most előkerült, én is láttam azt az írást, amit Soros György publikált még talán 1992-1993-ban, a kommunizmus összeomlása utáni időszak elején, ahol ő meg arról beszélt, hogy az oroszokat előbb-utóbb valahogy’ csak le kell győzni, és a hidegháború vége ebből a szempontból csak félmunka. Tehát katonailag is le kell majd őket győzni. És miután a nyugati demokráciák rosszul viselik, hogy a polgáraik meghalnak egy tőlük távoli területen folyó háborúban, ezért majd a közép-európaiakat kell beküldeni, odadobni, rávenni, alkalmazni, hogy az ő vérükkel és az ő áldozatukon keresztül kell Oroszországot legyőzni. " érti már, furkesz?
Tehetős Totó
2024. március 13. 06:48
....de a saját ostobaságától úgysem tudja megvédeni magát!
catalina11
2024. március 12. 21:55
furkeszcatalina11 2024. március 12. 20:18 Az oroszoktól." mit nem mond furkesz? No és miért kellene tartani az oroszoktól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!