Az egész Európai Unióval vannak tervei Macronnak, ám egyelőre hazája gazdaságával sem bír

2024. március 29. 19:09

A francia elnöknek nagy ambíciói vannak, hogy az Európai Unió vezető politikusa legyen, de úgy nehéz lesz, ha saját államát sem tudja gazdaságilag rendbe tenni, három évig megszorítások jöhetnek, írja a Politico.

2024. március 29. 19:09
Emmanuel Macron - Luiz Inacio Lula da Silva meeting in Brasilia
Maráczi Tamás

Nyitókép: Emmanuel Macron brazíliai hivatalos látogatásán 2024. március 28-án  /  forrás: Mateus Bonomi / Anadolu via AFP

---

A francia költségvetés hiánycélja 4,9 százalék volt, a héten publikált frissebb adatok szerint 

a deficit 5,5 százalékra nőtt, ráadásul a francia adónemek és a kamatok magasak, 

így a francia kormánynak most kapaszkodnia kell, hogy megnyugtassa a pénzügyi piacokat. Először is a szociális juttatásokhoz és az önkormányzatok kiadásaihoz terveznek hozzányúlni, ez azonban veszélyes lépés lehet egy olyan államban, amely hozzászoktatta polgárait a szociális védőháló és a jóléti intézkedések állandóságához – írja az uniós lap. 

Franciaország gyenge lábakon áll, mégis Macron elnök az elmúlt hetekben úgy lépett fel az ukrajnai háborúval kapcsolatos vízióival mintha Franciaország az EU vezető hatalmává lépett volna elő. 

Az elnök egy erős és szuverén Európát szeretne, ugyanis látja az Egyesült Államok gyengülő elkötelezettségét 

Európa – és talán Ukrajna – megsegítésére, ehhez azonban meg kell nyernie a legerősebb uniós gazdaságot, Németországot. Amihez azonban bizonyítania kell, hogy képes konszolidálni pénzügyeit, illetve pénzt kell szereznie az ukrán hadsereg támogatására. Párizs 2024-re 3 milliárd eurós katonai segélynyújtást ígért Ukrajna számára, és ez tovább növelheti az államháztartás hiányát. Sőt, Macron ugyebár

katonák küldését sem zárta ki nagy port kavart nyilatkozatával.

Az elnök másik terve a nagy európai védelmi kapacitás kialakítása, de ehhez – vagyis az ennek finanszírozásához szükséges hitelek felvételéhez – is előfeltétel, hogy a francia pénzügyek rendben legyenek. 

Kormányzati magyarázkodás és megszorítás

Gabriel Attal francia miniszterelnök a kellemetlen statisztika nyilvánosságra kerülése után ígéretet tett: 

a kormány 2027-re újra az uniós sztenderd szerinti 3 százalék alá csökkenti a hiányt.

 A gazdasági minisztérium a francia politikát sokkoló rossz adatot azzal magyarázta, hogy 21 milliárd euróval kevesebb adótétel folyt be az államkasszába a vártnál alacsonyabb infláció miatt. 

Már februárban elkezdték a korrekciót: 10 milliárd eurós kiadáscsökkentést jelentette be, majd jelezték, hogy a kormányzati szervek és az önkormányzatok kiadásainak megnyirbálását tervezik. Aztán jöhetnek a jóléti ellátórendszer karcsúsításai: a munkanélküli segély csökkentése, vagy a nem sürgős betegek mentővel való beszállításának felfüggesztése. A francia számvevőszék szerit 

2027-ig 50 milliárd eurót kell megtakarítania a francia államnak ahhoz, hogy a hiánycél elérése reális legyen 

– ez azt jelenti, hogy három évig Franciaországnak feszesen kell gazdálkodnia.

A helyzetet bonyolítja, hogy Macron kormányának nincs többsége a Nemzetgyűlésben, így egy állandó ellenszélben kell majd a költségvetési tételeket csökkentő jogszabályokat átvinnie a parlamenten. Áprilisban jönnek ki a francia állam adósbesorolását frissítő hitelminősítői jelentések, éppen az EP-választás előtt, ahol Macron pártja a jelenlegi felmérések szerint nem fog fényesen szerepelni.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy ambíciók, szűkülő mozgástér

Macron tehát 3 milliárd eurót ígért Ukrajnának, a németek pedig ragaszkodnak hozzá, hogy ez szerepeljen a francia költségvetésben külön tételként – Macron támogatja a cseh kezdeményezést, hogy az ukrán hadsereg számára az EU harmadik államoktól vásároljon lőszert, de a francia kormány e mögé sem tett kalkulációt, amely szintén zavarja a szövetségeseket.

A francia honvédelmi minisztérium szerint a büdzséjüket felültervezték, így jelentős megtakarításaik lesznek, 

a politikai döntés pedig az, hogy ez a fölösleget az ukrajnai hadműveletek támogatására fordítják.

Mégis, a jelenlegi pénzügyi adatok alapján Németországnak van oka a bizalmatlanságra a francia adósságkezeléssel kapcsolatosan, és ha Berlin elveszti a bizalmát Macron kormányban, akkor azt könnyen követheti a pénzpiacok bizalmatlansága is – jegyzi meg írásában a Politico.

--


 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­ö­­­g­ö­s­­ ­­l­­­á­n­­­y­­­o­­k­­ ­­v­­á­r­­n­a­k­­­ ­­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Palatin
2024. április 02. 11:07
Macron egy mikron.
Robi54
2024. március 30. 12:33
Micron Napóleon,ugrál,mint kecskeszar a deszkán.
Patika
2024. március 30. 06:16
Macarena! Talán előbb meg kellene kérdezned az UNIÓ-t + a népeit is, hogy neki van-e tervük veled. Menj ki a párizsi utcára és rögtön megtudod milyen a fejvesztve menekülni vagy élni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!