Lebuktak a liberálisok: egyre többen tudják, mire készül az Európai Bizottság

2024. február 01. 17:05

Egyre többen vélik úgy, hogy 2024 lehet az az év, amikor a nyugati politikusok még inkább Ukrajna felé fordulnak, és a liberalizmus érdekében illiberális eszközöket vetnek be.

2024. február 01. 17:05
Ursula von de Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Unió eredeti lényege az volt, hogy az európai nemzetállamok erejét növelje azzal, hogy önkéntes együttműködési mechanizmust biztosít számukra, de Brüsszel ma már úgy tekint magára, mintha a választott kormányok felett ítélkezhetne – írja véleménycikkében Michael Brendan Dougherty. A National Review oldalán megjelent publicisztikában a szerző felidézte, hogy az elmúlt évtized második felében új politikai mumus jelent meg, az illiberális demokrata, ennek egyik példája Orbán Viktor volt.

Pedig a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, nem a magyarok politikai szabadságát kívánja korlátozni, hanem azt, hogy külföldiek irányíthassák a magyar államot lobbizó civil szervezeteken keresztül

– tette hozzá az újságíró.

Megjegyezte, olyan politikusokat illettek az illiberális demokrata kifejezéssel, mint Donald Trump, Jair Bolsonaro vagy éppen a lengyel Jog és Igazságosság párt képviselői, ám a félelmek nem valósultak meg, hiszen Orbán Viktoron kívül mindenkit leváltottak a későbbi választásokon.

Az illiberalizmusnak 2024-ben új támogatói vannak: maguk a liberálisok

– véli a szerző, amikor az elmúlt napok sajtóhíreire és Brüsszel zsarolására emlékeztetett. Kiemelte, a magyar kormányfő többek között azért is akarja az orosz-ukrán háború mielőbbi lezárását, mert országa az orosz energiahordozóktól függ.

Ez lehet tehát az az év, amikor a nyugati politikusok még inkább Ukrajna felé fordulnak, és a liberalizmus érdekében illiberális eszközöket vetnek be

– zárta véleményét Michael Brendan Dougherty.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Markus Schreiber

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 02. 00:32
Mindig,mindenki lebukik…tudjuk,Gyuri bácsi,Alex és a többiek… Annyira szánalmas vagy,Mandi…🫢 Dehát ezért tartanak…🤷‍♂️
uranvaros
2024. február 01. 22:02
Európai Unió eredeti lényege az volt, hogy Közös Piac. Ha a gazdasági kötelékek elég erősek, akkor nem fognak háborúzni. A mai EU pont, hogy háborúhoz vezet. Polgárháborúhoz
olajfa-0
2024. február 01. 20:24
Valaki tudja miért vigyorog ez a nő? Valószínűleg nem tudja, hogy erre nincs oka.
P_F_Juli
2024. február 01. 17:36
"Ez lehet tehát az az év, amikor a nyugati politikusok még inkább Ukrajna felé fordulnak, és a liberalizmus érdekében illiberális eszközöket vetnek be" És ezt hogy fogják csinálni? Egyáltalán ez a két eltérő nézet hogyan egyeztethető össze? Lehet, hogy azt értik alatta amit mindig is sejtettünk- a liberalizmus valójában kommunizmus? És ez az új világnézet lesz megerőszakolva illiberális "beütésekkel". Miről hadoválnak egyáltalán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!