Felmérés: csupán az európaiak 10 százaléka hisz abban, hogy Ukrajna győzhet

2024. február 22. 19:21

A magyarok a legpesszimistábbak.

2024. február 22. 19:21

Az Európai Unió 12 országában megkérdezett polgárok mindössze 10 százaléka hisz abban, hogy Ukrajna győzni fog Oroszország felett a csatatéren – derült ki az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) szerdán közzétett felmérésének eredményeiből.

Míg kétszer annyian (20 százalék) várják Oroszország győzelmét, addig a válaszadók 37 százaléka szerint

az a vélemény dominál, hogy a konfliktus valamilyen kompromisszumos rendezéssel ér véget.

A felmérés válaszadói mindössze két országban, Lengyelországban és Portugáliában tartották valószínűbbnek az ukrán győzelmet, mint az orosz győzelmet.

Az ukrán győzelmet illetően Magyarország a legpesszimistább, a magyarok mindössze 5 százaléka szerint, hogy az Európai Unió által támogatott Ukrajna fogja nyerni a háborút, míg Oroszország győzelmére 31 százalék számít.

Ennek ellenére az összes válaszadó közel egyharmada (31 százalék) úgy vélte, hogy Európának továbbra is nyomást kell gyakorolnia Ukrajnára, hogy a 2022 végén tartott népszavazást követően visszahódítsa az Oroszországhoz csatolt területeket.

Míg az összes válaszadó relatív többsége (41 százalék) azt javasolta, hogy Európa sürgesse Ukrajnát, hogy tárgyaljon békeszerződésről Oroszországgal, ez a vélemény Portugáliában és Lengyelországban volt legkevésbé népszerű. 

A magyarok közül messze a legtöbben (64 százalék) támogatták a békemegállapodás szorgalmazását,

míg 16 százaléka a válaszolóknak azt tanácsolná szomszédunknak, hogy folytassák a harcot.

A felmérés készítői figyelmeztették az Európai Unió vezetőit, hogy „meg kell győzniük” polgáraikat arról, hogy az „orosz feltételek szerinti béke” – például egy olyan, amely értelmében Ukrajna nem csatlakozik az EU-hoz – nem jelent „tartós békét”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Jose Colon / Anadolu JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2024. február 23. 07:12
A magyarok nem pesszimisták! Pesszimista ember nincs is! A jobban értesült optimistára mondják, hogy pesszimista!
Teréz Pitykéz
2024. február 23. 05:15 Szerkesztve
ukránok a kollektív nyugattal a hátuk mögött eddig ezt tudtak felmutatni az oroszok ellen… Rá kell nézni a térképre és informálódni, hogy az orosz a világ egyik legnagyobb és az egyik legfejlettebb hadseregével rendelkezik … plusz a presztízs hogy az ukránok nem nyerhetnek … idő kérdése mikor fogy el a nyugati támogatás, akkor szembesül a 10% a realitással … addig csak lélegeztető gépen van ukrajna, de hamarosan lekapcsolják a gépről
Burdisgarage
2024. február 22. 21:22
Realista inkább..
öcsicipő
2024. február 22. 20:40
"....A magyarok közül messze a legtöbben (64 százalék) támogatták a békemegállapodás szorgalmazását,..." úgy látom megtalálták itt is a Fidesz 2/3 -ot. Ezek szerint úgy gyengült, hogy nem csökkent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!