Európa semmit nem tanult Trianonból

2024. február 12. 17:14

Újraéledt a versailles-i szemlélet.

2024. február 12. 17:14
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Nemet

„Európában újraéledt a versailles-i, trianoni szemlélet, ami Magyarországra tekintettel hatalmas kockázatot jelent. Eszerint a vezető nemzetek által kirobbantott világégéseket és konfliktusokat minden esetben rendezni lehet a kis nemzetek kárára meghozott kompromisszumokkal. Más szóval a kis nemzeteknek erkölcsi kötelessége meghozni a kellő áldozatot azért, hogy a nagyok között újra kitörhessen az európai béke.

Brüsszelben eluralkodott az a téves felfogás, hogy a nemzeti szuverenitás felülírható egy egyszerű többségi szavazással, persze csak akkor, ha ez a német és francia érdekeknek megfelel. Teljesen elfeledték azt, hogy a vétójog pontosan a kis nemzeteket volt hivatott védeni az önkényeskedő nagyhatalmak túlkapásaitól.

Egy fékrendszert kiépíteni azon gyarmatosító ösztönök ellen, amelyeket a franciák (történelmileg szerencsére) legtöbbször Európán kívül, a németek pedig sajnos leginkább Európán belül érvényesítettek. Két világháború közt így jutottunk el oda, hogy az európai béke érdekében egyáltalán nem tűnt nagy áldozatnak az, hogy egy közel ezeréves államisággal rendelkező nemzetet – minden humanista és történelmileg indokolható alapelv megsértésével – felszabdaljanak. És ha ez mellesleg hozzájárul a németek és a franciák közti konfliktusok elcsitításához, akkor az amerikaiak is áldásukat adják a nemzetcsonkításhoz. Csak nyugalom legyen ott, Európában.

Ez a szellemiség most újraéledt Brüsszelben, csupán átvedlett egy európai szolidaritás vagy európai egység mantrába.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: BLANCHOT Philippe / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. február 14. 19:57
"Eszerint a vezető nemzetek által kirobbantott világégéseket és konfliktusokat minden esetben rendezni lehet a kis nemzetek kárára meghozott kompromisszumokkal." Eszerint? Trianonban, akárki akármit is feltételez a bosszúvágyról, meg az igazságtalanságról, és más érzelmekről, mint motivációról, a vesztes hatalmakat próbálták végleg leszoktatni arról, hogy a gyengeségeiket háborúval próbálják kompenzálni. Gyengébbek kedvéért: pl. az Osztrák-Magyar Monarchiának az újjáélesztését próbálták elkerülni. Ami sikerült is. Érdekes módon ebben Horthy Miklósnak is jelentős szerepe volt. (Lásd az un. budaörsi csatát...) A németeket nem sikerült. De ebben sok része volt az angol-francia megalkuvó és gyáva politizálásnak...
atti64
2024. február 14. 12:08
AZ UNIO EGY FASSZOPO SZERVEZEK KÖCSÖG FÉGEK IRÁNYITJÁK MÁR VAGY 15 EVE.
fideszaking
2024. február 14. 04:04
Igazábol mindenki magyar! A délamerikai aztékok is magyarok voltak. Meg az eszkimok is. Ja ádám és éva is. Ja és lehet hogy éva még kiskoru is volt és már akkor is pártolta isten is a pedofiliát. Hajrá pedofil föld azaz pedofil magyarország. Hajrá pedesz! 🤣🤣🤣🇭🇺🇭🇺🇭🇺🫶🫶🫶🤣🤣🤣🫶🫶🫶🇭🇺🇭🇺
fideszaking
2024. február 14. 04:01
Ja! Vissza mindent. Még azt is ami sosem volt a mienk. Ja meg hajrá pedofilia. Hajrá PEDSZ! 🤣🤣🤣🤣🫶🫶🫶🫶🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!