Megszavazta az amerikai szenátus a gigantikus ukrán fegyversegélyt, csakhogy Trump sem maradt csöndben

2024. február 13. 20:40

Mike Johnson, a képviselőház elnöke szerint hetekbe vagy hónapokba telhet, mire a kongresszusból a jogszabályt Joe Biden elnök asztalára kerül, ha egyáltalán eljut odáig.

2024. február 13. 20:40
Dollár, fegyverek, rakéták
Getty Images/Anton Petrus

A szenátus – washingtoni idő szerint – kedden kora reggel szavazással elfogadta a 95,3 milliárd dolláros (34 ezer milliárd forint) „külföldi segélytörvényt”, amely Ukrajnának és Izraelnek nyújt támogatást – közölte a CNN.

Trump: Fel kellene hagyni a segélyekkel

A törvényjavaslatot azonban bírálta a képviselőház elnöke Mike Johnson, Donald Trump korábbi elnök pedig jelezte, hogy ellenzi a törvényjavaslatot, és kijelentette hogy

az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a külföldi segélyek nyújtásával,

kivéve, ha azok hitel formájában történnek.

A törvényjavaslat 60 milliárd dollárt (21 ezer milliárd forint) tartalmaz Ukrajna támogatására, 14,1 milliárd dollárt (5 ezer milliárd forint) Izrael támogatására, 9,2 milliárd dollárt (3300 milliárd forint) humanitárius segítségnyújtásra és 4,8 milliárd dollárt (1700 milliárd forint) az indo-csendes-óceáni térségben működő regionális partnerek támogatására – közölte a szenátus előirányzat-kezelő bizottsága.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden közleményben üdvözölte a hírt, és köszönetet mondott „minden amerikai szenátornak, aki támogatta az Ukrajnának nyújtott folyamatos segítséget, miközben a szabadságért, a demokráciáért és a mindannyiunk számára fontos értékekért küzdünk”.

A szenátus azután fogadta el a jogszabályt, hogy a republikánusok a múlt héten megakadályoztak egy szélesebb körű törvényjavaslatot, amely a külföldi segélyeket a határvédelmi kiadásokkal kombinálta volna, mivel a republikánusok keveselték az abban megállapított határvédelmi intézkedéseket.

Meddig kell várnia az ukránoknak a segélyre?

A javaslatra azonban rögös út vár még a képviselőházban, ahol a Donald Trumphoz közel álló keményvonalas republikánusok ellenzik a jogszabályt.

Hétfői nyilatkozatában Johnson bírálta a törvényjavaslatot a határvédelmi rendelkezések hiánya miatt, mondván, hogy a szenátusnak „vissza kellett volna térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy a jelenlegi törvényjavaslatot úgy módosítsa, hogy az valódi határbiztonsági rendelkezéseket tartalmazzon, amelyek valóban segítenének véget vetni a [déli határon] folyamatban lévő katasztrófának”. Johnson egyértelművé téve, hogy

hetekbe vagy hónapokba telhet, mire a kongresszusból a jogszabályt Joe Biden elnök asztalára kerül”

– ha egyáltalán eljut odáig.

J.D. Vance ohiói republikánus szenátor a vita során kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak vissza kellene vonulnia a konfliktusból, és segítenie kellene a konfliktus lezárásának közvetítésében Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Megkérdőjelezte annak „bölcsességét”, hogy az Egyesül Államok továbbra is támogassa Ukrajnát, amikor Oroszország elkötelezettnek tűnik a konfliktus évekig tartó folytatása mellett.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images / Anton Petrus

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2024. február 14. 07:39
Az egész cikkből a lényeg: a konzervatívok segítségével végül csak megszavazták, hogy tovább pénzeljék az ukrán háborút. Minden más teljesen lényegtelen. A gop is folytatni akarja a háborút. Hiába várunk a novemberi választásra.
letsgobrandon-2
2024. február 14. 00:26
"az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a külföldi segélyek nyújtásával, kivéve, ha azok hitel formájában történnek." ------ öhö.......Orkrajna mikor fog törleszteni ?
Novicsok-5
2024. február 13. 23:20 Szerkesztve
Nem értem mi ez a Trump-fétis. A Trump-adminisztáció ugyanúgy pénzelte Ukrajnát. Az meg röhejes mindenki elhitte ezt a hatásvadász baromságot, hogy 24 óra alatt véget vet a háborúnak. A háttérből irányítják és a végsőkig elmennek majd.
google-2
2024. február 13. 22:31
Ukrajnát támogatnotok jó lesz, mindenkinek csurran-cseppen majd onnan, és hogy hány halott lesz, az a mimózalelkű héjákat amúgy sem rázza meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!