A sajátjai is egyre kevésbé bíznak Joe Bidenben

2024. február 16. 21:42

A demokrata szimpatizánsok háromnegyede túl öregnek gondolja Bident, ahogy a pártelit egy része is megbánta már a támogatását.

2024. február 16. 21:42

Készen állok rá, hogy szükség esetén leváltsam Joe Biden elnököt. Ez nem kérdés” – nyilatkozta néhány napja a Wall Street Journalnak Kamala Harris. 

Az amerikai alelnök ezt arra reagálva jelentette ki, hogy 

az amerikai közvéleményben egyre több az aggódó hang Biden idős kora, illetve memóriaproblémái miatt. 

Mindez most, az amerikai elnökválasztások választások közeledtével alapvető kérdéssé válhat, beszédes adat, hogy még a demokrata szimpatizánsok háromnegyede is túl öregnek gondolja Bident, addig a nála mindössze négy évvel fiatal Trumpról a republikánusokkal szimpatizálóknak csak a harmada vélekedik így. 

Joe Biden korával foglalkozott néhány nappal ezelőtt a Die Zeit is, a német lap szerint a demokrata elit „már bánja”, hogy 2022-ben nem vették figyelembe, hogy Biden jelöltségének már az akkori felmérésekben sem volt többségi támogatottsága.

 A Mennyi idős a túl idős? című elemzés leszögezi: 

a Demokrata Párt választói mindezzel egyértelműen kinyilvánították, hogy 2024-ben  Biden már „nem kell”.

A jelenlegi amerikai elnök viszont mintha meg sem hallaná a kritikákat, ismét indul a választáson, és ebben – írja a Die Zeit – bűntársa a demokrata elit: „a Demokrata Párt vezetői megállapodtak abban, hogy a 81 évest senki ne hívja ki”. 

Az újság washingtoni tudósítója, Johanna Roth szerint viszont a pártvezetők ezt a döntésüket már valószínűleg megbánták. Különösen amióta nyilvánosságra került a Biden szabálytalan dokumentumkezelési ügyéről szóló ügyészi jelentés, amelyben az elnököt így említik: 

„jószándékú öregúr rossz memóriával”.

Roth szerint mindez a „jobboldali lejáratókampány” eredménye; Trump és más republikánusok már akkor is demensnek nevezték Bident, amikor annak testi-szellemi fittségéről semmilyen vita nem volt. 

Egyébként ekkor még Kamala Harris is úgy nyilatkozott, hogy Biden emlékezőképességére megjegyzést tenni „felesleges” és „politikailag motivált” dolog.

Az ő hirtelen megváltozó véleményéből is látszik ugyanakkor, 

hogy a demokratáknak egyre sürgősebben szükségük van valamilyen B tervre arra az esetre, ha Biden kezét mégis el kellene engedniük. 

Kamala Harris kézenfekvő választásnak tűnne, korban is ideális a maga 59 évével, ám régóta népszerűtlen. A Biden mögötti casting tehát továbbra is nyitott, az előválasztások folytatódnak. A jelöltek között több név is felmerült, például a Kaliforniát kormányzó Gavin Newsomé, aki viszont még a saját pártján belül is túl liberálisnak gondolnak az óvatos Bidenhez képest.

Január 23-án a republikánus előválasztások első helyszíneként Joe Biden könnyű győzelmet aratott Dél-Karolina államban, ami azonban még nem jelent semmit: két kihívójának – Dean Phillips kongresszusi képviselő és Marianne Williamson kaliforniai író – támogatottsága eleve messze nagyon elmaradt az elnökétől. 

A hivatalos elnökjelöltek személyét az államok delegáltjai, az előválasztások eredménye alapján véglegesítik.

Mindeközben Robert Hur különleges ügyész, aki a Joe Biden elnök titkos dokumentumkezelési ügyét vizsgálja, márciusban fog tanúvallomást tenni a kongresszus előtt – közölte a BBC.

Nyitókép: Jim Watson/AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. február 16. 23:25
Egy geriátriai teszten azonnal kiderülne, hogy önálló életvitelre alkalmatlan és azonnal felügyelet alá kell helyezni a saját és mások egészségvédelme miatt. Magyarországon van vagy 20 geriáter. Az egyik csak elvégzi...ja, amúgy azt ápoló csinálja az orvos csak értékeli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!