Pert nyert a román csendőrség ellen a Székely Nemzeti Tanács elnöke

2024. január 01. 16:45

Az 1000 lejes (77 ezer forint) pénzbírságot „betiltott nyilvános rendezvény megtartásáért” szabták ki, hat nappal a felvonulás után.

2024. január 01. 16:45

Alapfokon megnyerte a román csendőrség által a székely szabadság napja tavalyi megszervezéséért kirótt bírság ügyében indított pert Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke – ezt maga az érintett jelentette be hétfőn közösségi oldalán. 

Mint írta,

a marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-án kihirdetett ítéletében érvénytelenítette a román csendőrség marosvásárhelyi egysége által kirótt bírság jegyzőkönyvét.

A román csendőrség tavaly márciusban pénzbírságot szabott ki Izsák Balázsra, a 2023. március 10-i székely szabadság napi felvonulás marosvásárhelyi megszervezéséért. Az 1000 lejes (77 ezer forint) pénzbírságot „betiltott nyilvános rendezvény megtartásáért” szabták ki, hat nappal a felvonulás után.

A büntetés jegyzőkönyvében a csendőrség azt állította, hogy „a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését”, sőt az etnikai kritériumok alapján igényelt területi autonómiát a csendőrség egyenesen sovinizmusnak minősíti.

A marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-i alapfokú ítéletében érvénytelenítette a bírságról szóló jegyzőkönyvet, és

a 300 lejes perköltségek kifizetésére is kötelezte a csendőrséget

– áll az SZNT-elnök által közzétett ítéletben. A bíróság döntése nem jogerős, 30 napon belül megfellebbezhető.

Az SZNT tavaly március 10-én több év kihagyás után szervezte meg ismét a székely szabadság napját, melyen a szervezet közlése szerint 1500-2000 ember vett részt.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. január 02. 08:57
Gott mit uns .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!