Lengyel médiaháború

2023. december 28. 07:03

A közmédiával kapcsolatos vita mutatja, a PiS mennyire súlyos örökséget hagyott hátra, milyen mélyen aláásta a demokráciát.

2023. december 28. 07:03
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„A lengyel PiS megalázta a köztelevíziót azzal, hogy egy kirekesztő hangvételű, az ellenzéket napról napra elfogadhatatlan hangon gyalázó hazugsággyárrá züllesztette. A lengyelek jelentős részét felháborította mindaz, amit Kaczynskiék a közmédiával műveltek. A United Surveys iroda közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 44 százaléka »mélyreható változásokat« követel a TVP-nél az új, Donald Tusk kormányfő vezette koalíciótól, sőt, 11 százalék igen radikális megoldást sürget: 

a csatorna teljes megszüntetését.

Az új kormány egyik első intézkedéseként leváltotta a közmédia vezetőit, de jól láthatjuk, mennyi nehézségbe ütközik majd Tuskék számára a demokratikus intézményrendszer visszaállítása a PiS nyolc évig tartó rombolása után, hiszen a populista párt számos olyan aknát hagyott hátra, amelyeket »távműködtetéssel« bármikor felrobbanthat. Bartlomiej Sienkiewicz kulturális miniszter, a legendás irodalmi Nobel-díjas író, Henryk Sienkiewicz dédunokája a társasági jogra hivatkozva menesztette a közmédia vezetőit, mondván: a jogszabály egy vállalat tulajdonosának jogot ad arra, hogy megváltoztassa annak vezetését. 

S mivel az állam a közmédia tulajdonosa, ezért a kormánynak jogában áll ilyen döntést hozni. Jogászok szerint azonban az érvelés ingatag lábakon áll, mert a törvények szerint a közmédia irányítását az a Nemzeti Médiatanács gyakorolja, amely a PiS embereiből áll. Hogy azonban az ügy még bonyolultabb legyen: sokak szerint a médiatestületet Kaczynskiék törvénytelenül nevezték ki 2016-ban.

Ádáz jogi csata kezdődött, amelyben Andrzej Duda elnök máris jelezte, kinek az oldalán áll: megvétózta a költségvetési törvényt, amely nem csak a közmédia átalakítását foglalja magában, hanem a tanári bérek 30 százalékos emelését is. Duda szerdán új javaslattal állt elő, ebben nem érinti a közmédia finanszírozását.

A közmédiával kapcsolatos vita mutatja, a PiS mennyire súlyos örökséget hagyott hátra, milyen mélyen aláásta a demokráciát. És azt is jelzi, hogy még sok csata áll Tusk és csapata előtt.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
urban63
2024. január 02. 10:02
Újabb agymosó eszköz lesz a brüxeliták kezében?!
urban63
2024. január 02. 10:02
Lengyel média(háború)puccs. Ez nem a Cancel Culture része?...Brüxel végre hajtó bizottság nem értékek védelmezője, most éppen nem védi a jogállamiságot, vagy tán nem éppen Luxemburgi központi médiának játssza át ingyen....?Na meg hogy csak Putyin vágyik birodalmi babérokra! Na vajon összehozza(konszolidálja) ez a brancs a 4. birodalmat?
nnjohn
2023. december 30. 07:57
Mindig MÁS A HIBÁS, ugye, hülye Tomi ????? Még akkor is, ha amerikai dollároknak kell megfelelnetek, ugye, hülye Tomi ????
elfújta az ellenszél
2023. december 29. 18:32
Ha lehetőséget szimatolnak a hatalom megragadására bármilyen eszközzel, akkor rögtön előtör a bolsevik az ilyen Rónai félékből. Nevezheti magát bárminek, kutyából nem lesz szalonna, bolsevikből nem lesz demokrata
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!