Karácsony a Hamász-terror alatt: így ünnepelnek Betlehemben

2023. december 24. 14:24

„Főként a békéért imádkozva fogunk ünnepelni” – közölte egy helyi szerzetes.

2023. december 24. 14:24

Az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október 7-e óta folytatott háború miatt idén zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben, a Palesztin Hatóság területén.

„Idén is lesz éjféli mise Betlehemben,

de ezúttal külső dekoráció és karácsonyi fények nélkül, csak liturgiai programok lesznek a helyi keresztények számára,

mert nincsenek turisták és zarándokok. Főként a békéért imádkozva fogunk ünnepelni” – közölte az MTI tudósítójával Jerzy Kraj ferences szerzetes, a jeruzsálemi keresztény információs központ igazgatója.

A helyi hagyományoknak megfelelően vasárnap délután Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka áthalad menete élén Jeruzsálemből Betlehembe, ahol azonban a más években megszokott hangos ünneplés, a helyi cserkészzenekar helyett csendben fogják elkísérni a Születés Temploma melletti Jászol térre.

Betlehem legfőbb bevételi forrása az idegenforgalom, hetvennyolc szálloda várja 5700 szobával a helyi csúcsszezonban, karácsony környékén a vendégeket, de idén a háború miatt szinte teljesen elmaradtak a külföldiek.

Más években napi hatezer zarándok és turista lepi el ezt a települést, de

idén egész novemberben mindössze 624 külföldit vettek nyilvántartásba a Palesztin Hatóság helyi szervei.

Tavaly mintegy 120 ezren, a koronavírus-járvány előtt pedig mintegy 150 ezren látogatták meg Jézus hagyomány szerinti születési helyét karácsony időszakában. 

Az elmaradt bevételek miatt Jerzy atya beszámolója szerint a katolikus egyház mintegy 150 ezer betlehemi családot segít idén orvosi kiadásaikban, áramszámláik kifizetésével. Még nehezebb a háború miatt közvetlenül sújtott mintegy hétszáz keresztény helyzete a Gázai övezetben. Több egyházhoz tartoznak, közülük mintegy százhetvenen katolikusok.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: HAZEM BADER / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 25. 12:29 Szerkesztve
Betlehemben az apartheid zsidó állam gyilkosai terrorizálják a keresztény és muzulmán népességet, nem a hamasz. De a szar zsidó propaganda szakadatlanul ömlik a mandiner cuckoldkonzi buzi zsidóiból. Aljasak is, hazugok is, szánalmasak is. Pont mint a tesóik a Szent Földön.
453682
2023. december 25. 10:53
Elírták a címet. Helyesen: hogyan ünnepelnek ZSIDÓ terror alatt.
Farkasvölgyi
2023. december 24. 16:26
kb 1 hónapja ugyanez a hír úgy jelent meg, hogy a Hamasz betlltotta a karácsonyt... https://mandiner.hu/kulfold/2023/11/valami-nagyon-felrement-betiltottak-a-karacsonyt-betlehemben és karáácsonyi ünnepségek elmaradását a több ezer életüket vesztett ártatlan civil , sebesült, otthonukat és munkahelyüket elvesztő, vagy a gazdasági válság által sújtott civilekkel indokolják az egyházi vezetők..
Tasi János
2023. december 24. 15:29
El tudom képzelni izraeli terror alatt hogy ünnepelnek a West-Bank-en és Gázában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!