Zelenszkijék bejelentették: Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal

2023. november 09. 14:50

Jelenleg is folyik a párbeszéd az EU-val arról, Ukrajna miként készül javítani az ukrajnai magyar közösség védelmén.

2023. november 09. 14:50
null

Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről – jelentette ki Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján. 

A politikus a Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint egyúttal leszögezte, hogy 

az ukrajnai magyar kisebbség jogai biztosítottak. 

Visszautasította azokat az állításokat is, amelyek szerint a magyarokat különösen érintette volna az Ukrajna elleni orosz agresszió. „A magyar kisebbség sokkal kisebb mértékben szenvedett, mint mondjuk az azovi régió görög kisebbsége” – jegyezte meg. 

A miniszterelnök-helyettes szavai szerint Magyarország fenntartja magának a jogot arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának folyamatát önkényesen blokkolja, de nem hiszi, hogy az EU-bővítés folyamatában a magyar problémát kellene a fő akadályként kezelni. „Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk leküzdeni ezt a kihívást is.

Bízom benne, hogy megtaláljuk a politikai megértést”

– hangsúlyozta. 

Sztefanyisina rámutatott arra, hogy jelenleg is folyik a párbeszéd az EU-val arról, Ukrajna miként készül javítani az ukrajnai magyar közösség védelmén. Az ukrán delegáció szeptemberben adott át Magyarországnak egy részletes útitervet, amely gyakorlati lépéseket, például a magyar anyanyelvű gyerekek tankönyvekkel való ellátását, valamint a jogszabály-módosítási terveket egyaránt tartalmazta – emlékeztetett. 

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnának vannak-e „vörös vonalai” jogszabályi változtatások terén, a kormányfőhelyettes leszögezte: „ezek a módosítások semmiképpen nem érintik az ukrán nyelv ismeretét”. 

(MTI)

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

 

Összesen 273 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herceg-3
2023. november 18. 22:51
Köszönjük, de Magyarország - remélhetőleg - nem akar megállapodni Ukrajnával...! Semmiről! Ukrajna nem tárgyalópartner!
TMATMA
2023. november 12. 06:18
Az ukránok is meg az EU is hazudik. Nem szabad addig semmibe beleegyezni, amíg Zelenszkij és Ursula hatalmon van.
bagira002
2023. november 12. 00:08
Nem véletlen Ursula pár nappal előtte a kebelbarátját meglátogatta , következő nap híre jött Zelenszkij magyarokkal tárgyalna a zárolt pénzel kapcsolatban . Brüsszeli uraság kiötlötte hogyan lehet a magyarokat átverni Ursula vitte a tervet . Magyar kormány a zárolt pénzt ne oldja fel , hazug terrorista mindent ígér csak hogy a pénzt megkaparintsa , kezében az összeg a magyar kisebbséggel még kegyetlenebb lesz . Zelenszkij-Ursula magyar gyűlölők , pénzt akarják kicsalni . Mind kettő aljas hazug háborúbűnösök.
konfucius
2023. november 11. 09:35
Egyetlen dologról lehet megállapodni: hogy Ukrajna mikor vonul ki onnan és adja vissza a teljes Kárpátalját Magyarországnak. Hajrá, ukrán senkiháziak, kezdjétek a tárgyalásokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!