Van-e még esélye Ukrajnának a háború megnyerésére? – Világrend

2023. november 22. 17:10

Meddig tarthat ki a Nyugat támogatása? Van-e még erő, harcászati utánpótlás egy újabb ukrán hadműveletre? Ki mit nyerhet és veszíthet az állandósuló patthelyzettel? Háborús elemzés két szakértővel podcast-műsorunkban.

2023. november 22. 17:10
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Fél éve tart az ukrán ellentámadás, de az orosz aknazárat, a masszív orosz mélységi védvonal-rendszert az ukrán erők eddig nem tudták érdemben áttörni. 

Állóháború alakult ki, az 1000 kilométer hosszú arcvonalon három-négy nagyobb frontszakasz képződött, mind az ukránok (főleg a déli, herszoni és a középső, donyecki területen), mind az oroszok (főleg a középső és az északi régióban) próbálják a katonai vonalakat az ellenfél felé nyomni, de csak mérsékelt sikerrel. 

Az ukrajnai hadsereget finanszírozó nyugati hatalmak eredményeket várnak, Ukrajna azonban nem tud mit kezdeni az orosz élőerő- és anyagfölénnyel. 

Az ukrajnai háború 2023 őszi állásáról szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Milyen okai vannak az ukrán ellentámadás elakadásának?

– Meddig maradhat meg az amerikai kitartás az ukrán hadsereg fegyverzet-utánpótlására?

– Milyen politikai-gazdasági ára lehet Ukrajna és Oroszország számára egy befagyó konfliktusnak?

A műsor vendége: Resperger István ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központjának igazgatója és Stier Gábor külpolitikai újságíró, a moszkvater.com alapító főszerkesztője.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--


 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kelemikes-2
2023. november 22. 20:30
Egységesen álltak ki Ukrajna mellett a visegrádi országok államfői Ukrajna támogatása alapvető fontosságú a Visegrádi négyek biztonsága számára, ugyanakkor emberi szempontból is természetes álláspont – jelentette ki a cseh államfő szerda délután a visegrádi államfői csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón a prágai Hradzsinban. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231122/egysegesen-alltak-ki-ukrajna-mellett-a-visegradi-orszagok-allamfoi-653275
453682
2023. november 22. 20:11
Most őszintén, valaha volt esélye? Akinek legalább 2db agysejtje volt, kezdetektől látta Ukrajna szomorú végét.
kelemikes-2
2023. november 22. 19:34
Bolgár miniszterelnök: Putyin Ukrajna elleni háborúja egy Európa ellen indított háború „Hitlerrel is többen próbáltak megbékélni, hasztalanul” – tette hozzá Denkov. https://mandiner.hu/kulfold/2023/11/bolgar-miniszterelnok-putyin-ukrajna-elleni-haboruja-egy-europa-ellen-inditott-haboru
Zsolakomarom
2023. november 22. 19:26
Meg az ukran ninjaknak is nagyobb az eselye a gyozelemre, mint Orbannak Orban csokkeno, hanyatlo nepessegu orszagot akar felzarkoztatni Ausztria szintjere, ugy hogy kozben ledolgozza azt az allamadossagot, amit az elmult 13 evben nem tudott, ES ezt olyan oktatasi rendszerrel, ahol a tanarok annyit se keresnek mint a romanok. Ehhez tenyleg ninja trukk kell, gondolom majd foldhoz csapja a fustgolyot, azt eltunik a zavarosban, mint a ninjak. Minnel hamarabb, annal jobb !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!