Így tussolják el Brüsszelben Ursula von der Leyen korrupciós ügyét

2023. november 18. 06:41

Az antikorrupciós harcra általában kényesen ügyelő Európai Bizottságot nem zavarják saját elnökének kétes ügyei.

2023. november 18. 06:41
null

Idén az Európai Unió vezető testületei szinte minden kínálkozó alkalmat megragadtak, hogy beavatkozhassanak Magyarország belügyeibe. Az egyik ilyen meghatározó szereplő az Európai Bizottság volt. Mindeközben közel egy év alatt sikeresen eltussolták Ursula von der Leyen korábbi Pfizer-vakcinabeszerzéssel kapcsolatos korrupciós ügyeit – írta meg a Magyar Nemzet.

Az elmúlt egy évben Magyarországot intenzíven támadták a gyermekvédelmi törvény, a rezsicsökkentés, a kamatstop és az extraprofitadó ügyében, valamint az új migrációs paktum elutasítása miatt. Az EU részéről további kényes kérdésnek számít, hogy Magyarország finanszírozza-e az Ukrajnának szánt új pénzügyi csomagot, hogy beleegyezik-e a génmódosított és tiltott szerekkel kezelt ukrán gabona európai exportjába és nem utolsósorban az, hogy támogatja-e Ukrajna uniós csatlakozását. 

Eltűnt SMS-ek és milliárdok nyomában

Mindeközben tavaly súlyos korrupciós botrány robbant ki a bizottság elnöke körül a vakcinabeszerzések ügyében. A vád szerint 2021 márciusában Ursula von der Leyen előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével, majd a továbbiakban SMS-ben egyeztetett a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával. Bár vizsgálat indult, 

az elnök stábja nem találta meg a kérdéses SMS-eket.

Az uniós ombudsman szerint szándékosan hátráltatták a vizsgálatot, továbbá a bizottság tagjai nem feleltek meg az átláthatóságra vonatkozó uniós szabályoknak. Vera Jourová, a korábban magyarellenes kirohanásairól elhíresült uniós biztos, a rövid életű SMS-ek kapcsán kiállt és védelmébe vette von der Leyent. Ironikus módon később Jourovát korrupciós vádak miatt letartóztatták. Az ombudsman az ügy kapcsán megjegyezte, hogy a bizottság tagjai gyakorlatilag meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

Feljelentették von der Leyent

Később a New York Times és a Bild is feljelentette az Európai Bizottság elnökét „SMS-ei miatt”. Frédéric Baldan, egy belga lobbista, 2023 áprilisában bírósági úton szintén feljelentette von der Leyent a Pfizer vakcinák beszerzése miatt. Baldan szerint 

az elnök viselkedése többek között a belga kormánnyal szembeni közbizalmat is aláásta. 

Baldan a feljelentésben azt is hangsúlyozta, hogy a Pfizer vakcinabeszállítóként kivételesen előnyös helyzetbe került a többi gyártóval szemben, hiszen csak a Belgium számára eljuttatott 40,4 millió koronavírus elleni oltóanyagból 27,9 millió darab az amerikai vállalattól származott.

Von der Leyen védekezése szerint nem vett részt az érintett tárgyalásokban, így az SMS-ek nem befolyásolták az üzletet. Az EU 35 milliárd dollár értékben vásárolt vakcinákat, ami nem kevés extraprofitot biztosított a Pfizernek.

Kéz kezet mos

Az Európai Parlament Covid-19 bizottsága felszólította von der Leyent, hogy számoljon el a vakcinabeszerzés ügyében, a parlament azonban gyorsan a vádlott segítségére sietett és elintézte, hogy zárt ajtók mögött kérdezzék ki az elnököt, így a korábbi korrupciós botrányok miatt szintén megtépázott EP nem biztosított teljes átláthatóságot az ügyben.

Az Európai Bizottság és a Pfizer közötti vakcinaüzlet részleteit a média teljes kizárásával, csak bizalmasan ismertették a képviselőkkel, titoktartás mellett.

***

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. november 19. 09:43
Az orbanisztáni pártlap lerántja a leplet… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Reszelő Aladár
2023. november 19. 08:35
Önmagában az SMS nem lenne még baj. Ha telefonon beszélték volna le, arról méginkább nem lenne feljegyzés. A baj maga az átláthatatlan folyamat és üzlet végkimenetele volt. Figyelmesen olvasva a nemzetközi sajtót, majd minden országban voltak korrupciógyanús esetek, hiszen a vészhelyzeti szabályok mindenhol sokkal lazábbak. Átadták az irányítást az egészség- és járványügynek, akik pedig a korlátlan pénz láttán beindultak, ami szállítóik egekbe emelték az árakat és a darabszámokat. 2 évvel később a hadiipar indult be a háború miatt, miközben a CO2 miatt az autóipart is le akarják cserélni. De kár, hogy nem vagyok lobbista!
Fed74
2023. november 19. 04:57
A tolvaj cigány gazdádról , meg a lótolvaj bandádról ugass fideszes köcsög!!!!
Areményhal
2023. november 18. 11:39
Ez a némber miatt több ember meghalt mint a második világháború óta az összes háboruban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!