Számunkra is felfoghatatlan – őszinte részvétünk Bagdy Emőke professzor asszonynak

2023. október 25. 05:21

Miközben próbálok felocsúdni, újra és újra Emőke egyik nagyszerű előadása idéződik fel bennem.

2023. október 25. 05:21
Krupincza Mariann
Mandiner

Kedd éjszaka érkezett a hír: tragikus körülmények között elhunyt Bagdy Emőke fia. Az ügy részletei egyelőre tisztázatlanok, Arizonában jelenleg is nagy erőkkel folyik a nyomozás.

Bagdy Emőke professor emerita a Blikknek nyilatkozva azt mondta:

Megsemmisültem, felfoghatatlan a számomra.”

Számunkra is felfoghatatlan.

(...)

Miközben próbálok felocsúdni, újra meg újra Emőke egyik nagyszerű előadása idéződik fel bennem. Ezen az előadáson professzor asszony a hivatásgondozásról, a segítők segítéséről beszélt az évfolyamunknak a Bécsi úti campuson. Emlékszem, mennyire kihangsúlyozta az élettörvényt:

óvd, védelmezd, szolgáld, vidd tovább.

Elmondta, milyen felbecsülhetetlenül fontos a segítő kapcsolatokban, hogy a saját problémáinkat alaposan elkülönítsük a kliens problémáitól.

Talán ez a legnehezebb feladat. Főleg akkor, ha sorra méri ránk a csapásokat az élet.

Egy segítő kihez is forduljon, ha úgy érzi, elfáradt a lelke?

Ha úgy érzi, az erőforrásai már-már kiapadnak?

A választ épp Bagdy Emőke adta meg számomra, a legutóbbi telefonbeszélgetésünk során. Elmondta, hogy a segítő szakembereknek feltétlenül össze kell kapaszkodniuk ebben a szép, komoly, nehéz munkában. Három szót említett:

hit, remény, szeretet.

(...)

Az utóbbi években a szokásosnál jóval gyakrabban találkoztunk a halállal. Nehéz ezeket a veszteségélményeket feldolgozni; pokoli nehéz. Olykor pedig, igen – felfoghatatlan. Szinte megsemmisül az ember.

Nincsen borzalmasabb annál, mint mikor egy édesanya temeti el a gyermekét. 

Őszinte részvétünk professzor asszonynak! Osztozunk fájdalmában – amennyire ez lehetséges.

A szerző mentálhigiénés segítő szakember

***

Ezt is ajánljuk a témában

(Nyitókép: illusztráció; Forrás: Pixabay)

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2023. október 26. 08:44
Számomra is felfoghatatlan több online felület híradása erről. A cikkek fölött egy sötétbőrü férfi néz rám. A dilemmám az, ki ő? Mert nincs aláírva ki is lehet. A gyilkos vagy áldozat? Miért nem lehet egyértelmű minden?
Ekrü
2023. október 25. 12:55
reciproki 2023. október 25. 12:18 Ha hallgattál volna , bölcs maradtál volna...Szóval lássuk: 1. Császár Zsolt a gyilkos NŐVÉRÉHEZ ment látogatóba- tudod, NŐ- ezt maga a gyilkos is alátámasztotta, hisz elmondta a nővére felhívta, hogy engedje be 2.A lakás a NŐ tulajdonában volt, az öcsike 2 hete szabadult, Császár nem számíthatott rá, hogy a lakásban fog tartózkodni. 3. Miért ne mehetett volna be a NŐ lakásán a fürdőszobába, vagy a hálószobába? Láthatóan voltak olyan viszonyban a NŐvel. 4. Hogy ez milyen viszony volt a NŐ és közötte az nem tartozik senkire. Lehetett munkakapcsolat, hisz az öcsike egy börtöntöltelék volt, lehet megkérte, hogy beszéljen a fejével, de lehetett barátság , de intim kapcsolat is. 5. A teológus NEM pap, lehet családja, barátnője. 6. Valószínű , hogy a bűnöző öcsike nehezen viselte, hogy be kell engedje egy idegent, aki ráadásul otthonosan mozog a lakásban. Ergo kiderült, a NŐ hívta Császárt a lakásába, ti pedig nem vagytok mások, csak ostoba rágalmazók.
Genusnextgen
2023. október 25. 12:49
Részvét a fia miatt, bár ha már Bagdy = sötétség. Nektek való szoponcok.
Zokni
2023. október 25. 12:28
Antal 2 leszarozza a gyászoló hölgy meleg-ellenes propaganda tevékenységét, de nem értem, mit akar. (Azon kívül, h ez itt és most kegyelet sértés.) - A BNO-kódok éppenséggel léteznek a net szerint. De na és? - Amennyire tudom, a droghasználat ellenes gyógyászati eszközök egyetlen kritériuma a hatásosság. Ebben éppen nem a kényszergyógykezelés áll az élen. - A pszichiátriai betegség bűntehetőségének kizárása hagyományos eszközökkel - ősrégi vívmány. Ez laikus számára is nyilvánvaló. (Ugyanis a “BTK 79. § A büntetés célja a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.” Vagyis, ha betegsége miatt ez nem, vagy csak részben felróható, akkor kit és mitől riaszt el a vele szembeni szankció?) - “Ja, most a fagyi a visszanyalt...” Az első híradások sem teszik hihetővé, hogy valaki az ottfelejtett szappan miatt öljön. Ezt csak azért írom, h persze minden lehetséges, de pl. 20 év börtön után is ölhet vki…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!