Rejtély az újabb balti-tengeri incidens körül: kínai hajó rongálta meg a vezetéket?

2023. október 25. 13:57

Egy évvel az Északi Áramlat felrobbantása után újabb balti-tengeri vezetékekben esett kár. A finn hatóságok egy kínai hajót gyanúsítanak az incidenssel.

2023. október 25. 13:57
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Két hete érkezett a hír, hogy megrongálódott egy Észtországot és Finnországot a Finn-öbölben, a szentpétervári orosz tengeri kijárat előtti térségben összekötő gázvezeték, illetve telekommunikációs kábel. A gázszivárgás oly mértékű volt, hogy le kellett állítani a gáz áramlását.

A Balticconnect vezeték szivárgását a finn parti őrség vette észre. A finn kormány szerint szándékos rongálás történt. Sauli Niinisto finn elnök szerint „külső tevékenység” okozta a két vezeték sérülését. A vizsgálatokat együtt folytatják a finn és az észt hatóságok. Mivel most már Finnország is a NATO tagja, ezért a katonai szövetséggel is kapcsolatban vannak a vizsgálatok során, a NATO információkat oszt meg az érintett országokkal.

A Balticconnect gázvezetéket 2019-ben adták át: 77 kilométeren át a tenger fenekén futva köti össze Finnországot és Észtországot. 

A vezeték célja az volt, hogy növeljék az addig Oroszországtól függő balti államok szabadságát

 az energiaforrások beszerzése terén.

A finn-észt vezeték megsérülése kapcsán az illetékesek egyelőre tartózkodnak gyanúsítottak megnevezésétől.

Svédország is érintett

Egy héttel később Svédországból érkezett az újabb hír: a Svédországot Észtországgal összekötött telekommunikációs kábel részben megsérült, nagyjából egy időben a finn-észt vezetékek megrongálódásával. A svéd illetékesek közölték: ez a vezeték csak részben rongálódott meg, és nem tudják még megnevezni, mi volt az oka. A telekommunikációs vezetéket pár nap javítás után helyreállították.

A két incidens ugyanakkor aggodalommal tölti el a térség vezetőit. 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök „kábelek és vezetékek spagettijéről” beszélt,

amik a Balti-tenger mélyén húzódva „abszolút alapvetőek” az adatforgalom biztosítása érdekében. „Olyan időkben élünk, amikor a civil infrastruktúrát nagyon veszélyeztetik ebben a biztonsági környezetben” – fejtette ki Kristersson. „Világos lecke Ukrajna esete is, ahol az energia-, élelmiszer- és vízellátás infrastruktúráját támadták” – tette hozzá.

A kínai horgony

A legfrissebb jelentések pedig arról szólnak: a finn hatóságok szerint egy kínai teherhajó horgonya okozta a Balticconnector gázvezeték sérülését. A finn rendőrség kedden azt közölte: bizonyítékaik és adataik vannak arra nézve, hogy egy Hong Kong-i zászló alatt hajózó, „Newnew Polar Bear” nevű konténerhajó a felelős.

A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy egy másfél métertől négy méterig terjedő 

árok húzódik a gázvezeték megsérülési pontja felé a tenger fenekén, 

amit egy hattonnás horgony okozott. Ezt a horgonyt a finn haditengerészet emelte ki hétfő este a tenger mélyéről. A hatóságok szerint a horgonyon látszik is a gázvezetékkel való ütközés nyoma.

A kínai konténerhajó pedig úgy jön a képbe, hogy az adatok szerint pont akkor és ott, a helyszínen haladt a Balti-tengeren, amikor a gázvezeték megrongálódott. A 169 méteres Newnew Polar Bear megfordult a szentpétervári kikötőben is, most pedig már Kína felé tart az északi Jeges-tengeren, Szibéria partjai fölött hajózva. 

Új fotók szerint a hajónak hiányzik az egyik horgonya.

A finnek megpróbáltak kapcsolatba lépni a hajó kapitányával, de nem jártak sikerrel, ezért a kínai hatóságokat keresték meg az ügyben. A pekingi külügy szóvivője azt közölte: „objektív, fair és professzionális” nyomozást várnak a finnektől.

A finn hatóságok szerint a nyomozás következő szakasza arról szól majd, hogy kiderítsék: szándékos cselekmény vagy véletlen esemény, hajózási hiba volt-e az incidens.

Addig is megkezdék a Balticconnector gázvezeték helyreállítását. A munkálatok 2024 áprilisig tarthatnak a pár éve 300 millió eurós költséggel kiépített vezetéken.
 

Nyitókép: köd a Balti-tengeren (fotó: RG)

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2023. október 25. 15:49
Mindenki Ukrán békaemberekre gyanakodott.
lendvaiildiko
2023. október 25. 14:48
Pedig én meg voltam győződve arról, hogy Orbán Viktor és a FIDESZ belső köreiből rekrutálódott BÚVÁR KUND BRIGÁT sértette meg a vezetéket.
pipa89
2023. október 25. 14:41
Mese, mese mátka, pillangós madárka. Ingó-bingó rózsa, Te vagy a hunyócska! Qurvára elegem van ebből az egészből! Mammon megrendelésére, Joe Biden utasítására. Kivitelezte: Mammon saját hadserege, mert olyan is van neki. Lásd. Pentyrch-i incidens, 2016. február 26. Slussz.
zsolt196969
2023. október 25. 14:37
Igen gyorsak És a másik vezeték arról hallgat mindenki
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!