Politico: A szlovák királycsináló párt csak a populista Ficóval akar koalícióra lépni

2023. október 10. 20:54

A brüsszeli lap szerint „a formálódó vörös-barna szövetség nem valószínű, hogy tetszeni fog Ukrajnának”.

2023. október 10. 20:54

Szlovákia következő kormánykoalíciója formálódik a szeptember 30-i választások után, amely „egy olyan vörös-barna szövetség, amely nem valószínű, hogy tetszeni fog Ukrajnának vagy az uniós szolidaritásért aggódóknak” – írta a Politico.

A brüsszeli lap idézte Peter Pellegrinit, a választásokon 14,7 százalékkal harmadik helyen végzett szociáldemokrata Hlas (Hang) párt elnökét, aki kedden bejelentette, hogy ezentúl csak Robert Fico pártjával, a 23 százalékkal választási győztes Smerrel, valamint az 5,6 százalékot elért Slovenská národná strana (Szlovák Nemzeti Párt, SNS) képviselőivel tárgyal.

A három párt együttesen 79 mandátumot szerzett meg a 150 fős szlovák parlamentben.

– ismertették.

Ezt is ajánljuk a témában

Pellegrini, aki korábban Fico munkatársa volt a Smerben, – amíg 2020-ban meg nem alakította a Hlast –, elmondta, hogy a párt úgy döntött, hogy még a nem hivatalos tárgyalásokat is befejezi a választásokon mandátumot szerzett többi párttal, köztük a liberális Progresívne Slovensko (Progresszív Szlovákia, PS) párttal, amely 18 százalékkal a második helyen végzett.

„A tárgyalások eredménye egy olyan koalíciós megállapodásnak kell lennie, amely meghatározza a minisztériumok felosztását, és amely kijelöli a következő kormánykoalíció prioritásait” – jelentette ki a Hlas vezetője. 

Majd hozzátette,

 meggyőződésünk, hogy ebben a káoszban és hanyatlásban jól döntöttünk”.

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fater0921
2023. október 18. 15:59
nem valószínű, hogy tetszeni fog Ukrajnának”. Aztán ki a faszt érdekel mi tetszik vagy nem ennek a moslék szar ukránácinak?????? Van egy opció: el lehet menni a robogó maci faszára!!!!!!!
luisbathhelena
2023. október 11. 17:35
Egy EU-n kívüli (de akár EUs) országnak mi köze van egy választók által legitimált kormány összetételéhez????????? Ok, naiv a kérdés
Intel
2023. október 11. 12:53
"nem valószínű, hogy tetszeni fog Ukrajnának" Fico monnyon le, euatlantiliberális miniszterelnök legyen ami teccik Zelenszkij Elnök Úrnak!
kori69
2023. október 11. 01:11
Pellegrini Fico partjaban politizalt. Miutan Fico lemondott a miniszterelnoksegrol, Pellegrini foglalta el a helyet. Pellegrini a valasztasok kozelettevel kilepett Fico partjabol es sajat partot alapitott. Ugyanigy jart el Heger is, akibol Matovic csinalt miniszterelnokot miutan lemondott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!