Orbán Viktor Brüsszelben: Aki a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja

2023. október 26. 15:50

A miniszterelnök kijelentette, Magyarország álláspontja világos: nem akar pénzt adni a migránsoknak, és nem akar pénzt adni Ukrajnának sem, legfeljebb egy nagyon alapos előterjesztés alapján.

2023. október 26. 15:50
ORBÁN Viktor

Magyarország ellenzi a terrorizmust, ezért nem támogatja a migrációt sem, aki ugyanis a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben.

Orbán Viktor a kétnapos EU-csúcsra érkezve reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben is belátják: nyilvánvaló összefüggés van a terrorcselekmények és migráció között. Közölte, az EU több pénzt akar beszedni a tagállamoktól, hogy odaadhassák a migrációval kapcsolatos befogadáspolitikára és az ukránoknak Kijelentette, Magyarország álláspontja világos: nem akar pénzt adni a migránsoknak, és nem akar pénzt adni Ukrajnának sem, legfeljebb egy nagyon alapos előterjesztés alapján. A jelenlegi előterjesztések mögül azonban hiányoznak a komoly szakmai és politikai érvek. 

Az, hogy „adjunk több pénzt, nem fog menni, ezt el fogjuk utasítani” – húzta alá.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök közölte, Magyarországnak van béketerve, és minden kommunikációs csatornát nyitva kíván tartani Oroszországgal annak elfogadása reményében. Kijelentette: Magyarország az egyetlen ország, amely a minden európai érdekében álló béke mellett áll ki. Magyarországnak átlátható és nagyon egyértelmű békestratégiája van, és mindent meg akar tenni a béke elérése érdekében. Ezért úgy látja, minden lehetséges kommunikációs csatornát nyitva kell tartani az oroszokkal, különben nincs esély a békére. Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban azt mondta: Magyarország kiáll Izrael azon joga mellett, hogy megvédje magát és biztosítsa, hogy az október 7-én elkövetett terrortámadáshoz hasonló soha többé ne fordulhasson elő a Hamász iszlamista terrorszervezet részéről Izrael Állam ellen. 

Kijelentette továbbá: szükség van a humanitárius segítségnyújtás biztosítására.

Magyar és európai álláspont szerint is két ország, Izrael és Egyiptom helyezkedik el a Földközi-tenger térségében, amelyek közül ha bármelyik instabillá válik, a térségből azonnal migrációs hullámok indulhatnak el Európa felé. Ennek elkerülésére stabilizálni kell ezen országokat, a régió stabilitása ugyanis az európaiak érdeke – húzta alá a miniszerelnök. Kérdésre válaszolva a kormányfő reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozón elfogadni tervezett zárónyilatkozatban a tagállami vezetők tagjelölti státuszt biztosítanak Georgia számára.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 27. 11:51
Nincsenek kevesen azok a naív, politikailag éretlen emberek, akik Orbánt "lepincsizik", "lecsicskázzák" stb., mint pl a "Reciproki" nevü kommentelö. Mit tehet egy özike, amelyik krokodilok között él. Te azt kivánod töle, hogy rendszabájozza meg a krokodilokat? Nincs benned megértés a szitiáció iránt. Orbán mondja talán azt, hogy "Emberek, nem tehetünk semmit, a nagyhatalmak kezében vagyunk."? Tehát még a magyaroknak a kedvét is vegye el attól, hogy a lehetöségek szerint valamire törekedjenek? Mert azért vannak lehtöségek. Ti libernyákok annyira érzéketlenek, tehetségtelenek vagytok a politika iránt, hogy az már az egész országnak egy óriási stratégiai hátrány minden szempontból. Azt ne felejtsd el, hogy Orbánnak, - akármennyire vannak is a magyarok vele megelégedve -, nincs alternatívája, nincs jobb nála. És amig Gyurcsány a politikai szinpadon lebzsel, nem is lesz, mert ö elriaszt minden normálisan gondolkodó, jóérzésü embert attól, hogy ellenzéki oldalon beszálljon a politikába.
Palatin
2023. október 27. 11:38
Orbánra nemcsak Magyarországon lesz nagy szükség, hanem egész Európában. Eltüntek a világítótornyok nyugaton. Van der Leyen, Weber, Verhofstadt stb. ilyen seggfejekre van bízva Európa jövöje? A Sargentini-féle poshadt, elgombásodott, büzös klima lengi be az egész intézményt. ORBÁNRA ÓRIÁSI SZÜKSÉG LESZ EURÓPÁBAN, MERT Ö TUDJA EGYEDÜL, HOGY MERRE LENNE ELÖRE. Most szidják, de majd követni fogják. Ö az egyetlen, aki tudja, hogyan lehet megmenteni a kontinenst. Európa jövöje azon múlik, hogy ezt Brüsszel felismeri-e. Az unió vezetésének legalább 50-60%-a ócska, harácsoló áruló Von der Leyen, akit magát is a gyanú árnyéka leng körül minden oldalról, csak a libernyákokat képviseli az únióban. Az unióra a legnagyobb veszélyt von der Leyen jelenti, akinek semmiféle áttekintése nincs a világpolitikai olyamatokról, tudatlanságában, túlpörget mindent, egy szabályos ámokfutásba kezdett. Az unió főnöke is csak úgy lett, hogy a két ellentábor nem tudott megegyezni, így megállapodtak egy senkiben
KaraKedi23
2023. október 26. 22:26
K4t1nk4 2023. október 26. 22:04 Rendben, mindez igaz lehet. De remélem nem azt akarod mondani, hogy az európai országok nem tudnák megvédeni a határaikat, ha ez VALÓBAN fontos lenne nekik? Ugyan nagy késésben vannak Magyarországhoz képest, de még mindig sokat tehetnének a... Tehetetlenek? Mindenesetre a NATO is segíthetne, hiszen önvédelemről van szó, amikor egy csomó ember illegálisan be akar törni európai országokba!
KaraKedi23
2023. október 26. 22:14
reciproki 2023. október 26. 20:13 "Olaszország a Wagner-alakulatot okolja az afrikai országokból érkező migrációs hullám növekedésért." Ja, kivéve: ez egy nagy marhaság! Mégis hogyan történhetett ilyesmi? A wágneresek odaálltak a tömeg elé, és rájuk parancsoltak: Irány Itália, különben... Mi? Ha Olaszország és az EU sz.rházi vezetői komolyan vennék a határaik őrzését, akkor igen kevés migráns jutna be! Ha nem tudják hogyan tegyék, akkor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke SZÍVESEN elmagyarázná nekik! Mert Orbán vezetésével Magyarország képes volt rá. Úgy látszik, Magyarország a 'legokosabb ország' Európában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!