Újabb gyógyszerfüggőségi hullám sújtja Amerika társadalmát

2023. szeptember 18. 07:14

A fentanil-túladagolás példa nélküli válságot okoz egy BBC által bemutatott tanulmány szerint.

2023. szeptember 18. 07:14
null

Az Egyesült Államokban régóta általános közegészségügyi jelenség a gyógyszerfüggőség: a különböző szerekre ráfüggő tömegek a több mint 300 milliós ország egyik legnagyobb megoldatlan problémáját jelentik.

Az elmúlt években a fentanil terjedt el járványszerűen az országban – a legújabb tudományos tanulmányok riasztó képet mutatnak a helyzetről. A BBC beszámol a University of California (UCLA) kutatásáról, ami a fentanil térhódítását mutatja be.

A fentanil eredetileg fájdalomcsillapítóként használt gyógyszer, amit orvosok írhatnak fel betegeiknek. 

A társadalomba kiszabadulva viszont durva droggá vált, 

amit ráadásul bűnözői hálózatok is kotyvasztanak és terjesztenek az utcákon.

A fentanil ötvenszer erősebb a heroinnál. 2021-ben több mint százezer amerikai halt meg gyógyszer-túladagolásban, és e halálozások több mint 66 százaléka a fentanilhoz volt köthető.

A helyzet gyors romlását mutatja, hogy először 2015-ben mutattak ki fentanil okozta halálozást, mára viszont az egész országban elterjedt. A BCC szerint ma már az Egyesült Államok minden sarkában, Hawaiitól Alaszkán át Rhode Islandig pusztít a droggá vált gyógyszer. Kaliforniával és Nyugat-Virginiával együtt épp ezekben az államokban a legsúlyosabb a helyzet.

A BBC szerint míg korábban a gyógyszerfüggőség az USA fehér társadalmi csoportjaira volt jellemző, 

ma már a feketék körében is tombol a fentanilfüggőség.

A járvány most elérkezett a negyedik hullámához, amikor is a fentanilt más droggal vagy gyógyszerrel keverve használják – egy sikerrel kecsegtető általános megoldás pedig még a láthatáron sincs a fentaniljárvány ellen.

 

Fotó: fentanil-áldozat hozzátartozókra emlékező családok Kaliforniában (RINGO CHIU / AFP)


 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. szeptember 18. 09:40
A háttérhatalmak meg röhögnek a markukba, mert nekik a káosz a biznisz.
Unknown
2023. szeptember 18. 09:16
Idióta örömködők. Ez nem a lecsúszott rétegekről a butaságról és másról szól, hanem arról, hogy az orvos simán felírja és észre se veszed már függő vagy. Amíg mi a kalmopirint szopogatjuk ők sajnos ezeket eszik. Az a csoda, hogy "csak" ennyien függők. A felelős meg a gyógyszerlobbi az orvosok és persze a politika ami lehetővé teszi ezt a törvényeivel.
Obsitos Technikus
2023. szeptember 18. 08:54
Pusztuljatok..
auditorium
2023. szeptember 18. 08:19
A zombitársadalommá lett a kezdődő cannabis legalizálásával, mely a kokain és egyre erősebb kábitószerek fogyasztásával folytatódik. Elég körülnézni a "fejlett" nyugati társadalmak pályaudvara körül, a parkokban, városok körüli ligetekben és látni a földön fetrengő, remegő, elállatiasodott szerencsétlen embereket. Fiatal és idősebb férfiakat és nőket, emberi roncsok. Hogyan váltak ilyenné ? Általában a hétvégi discókban vagy az iskolai WC-ékben kezdődik a füves cigarettákkal, a felügyelet nélkül felnőtt, de pénzzel és okostelefonnal ellátott teenagerekkel. (Elsősegélyen dolgozó kórházi orvosok, pszichiaterek, toxikológusok, rehabilitációs intézmények személyzete tudna erről beszámolni.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!