Szörnyű következmények: özönlenek a karabahi menekültek Örményországba

2023. szeptember 27. 06:54

Több mint 28 ezren érkeztek a lángba borult térségből.

2023. szeptember 27. 06:54

Több mint 28 ezer hegyi-karabahi menekült érkezett Örményországba – közölte kedden az örmény kormány sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint 28 120 olyan karabahi örmény utazott be Örményországba, aki 

rákényszerült az áttelepülésre. 

Húszezernyolcszáz fő regisztrációját már elvégezték, 7320 fő igényeit még nyilvántartásba kell venni.

Az örmény kormány szóvivője nem sokkal korábban ismertette, hogy eddig 1298 menekültet Szjunik tartományban helyeztek el, 532-őt Vajoc Dzorban, 752-öt Gegarkunikban, 268-at pedig Tavusban. Az örmények sietve hagyják el Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet, miután 

az azeri hadsereg egy gyors hadművelettel fegyverletételre kényszerítette a szakadár térség fegyvereseit a múlt héten. 

Ennek következtében pánikvásárlások kezdődtek az üzemanyagtöltő állomásoknál.

Hétfő este nyolc órakor, az Aszkeran-Sztepanakert útvonalon 

egy üzemanyagtartálynál robbanás történt, 

amelynek oka egyelőre ismeretlen. Gegam Sztepanján hegyi-karabahi ombudsman hivatalának legfrissebb összesítése szerint 68-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, további 105 embert eltűntként tartanak nyilván, míg a sérültek száma csaknem háromszáz. Korábban még 20 halottról és 290 sérültről lehetett tudni.

Kedden több sajtóorgánum is Anahit Avaneszján örmény egészségügyi miniszterre hivatkozva legkevesebb 125 halottról számolt be a baleset következtében. Később a tárca pontosításította, hogy a miniszter az azeri hadműveletben életét vesztett emberek számáról beszélt, akik holttestét átszállították Örményországba.

(MTI)

Nyitókép: AZERBAIJANI DEFENSE MINISTRY / HAN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2023. szeptember 27. 15:05
MUSZKASZOPÓK IRÁNY A LÖVÉSZÁROK. VIGYETEK BILIT A KIS OSTOBA BUKSITOKRA! .-
Nyugatellenes
2023. szeptember 27. 08:52
A nyugatszopó Pasinjan politikájának gyümölcse beérett. Az örményeknek a saját libsijeikkel kell leszámolniuk, hogy legyen esély a revansra. Hosszú lesz az út.
lájkbajnok
2023. szeptember 27. 08:22
A Fidesznek belefér. Az azerieknek van gázuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!