Se okunk, se jogunk feladni

2023. szeptember 26. 17:39

Ebben a történelmi helyzetben a felvidéki, identitásában tudatos magyar polgári közösség nem tud, nem akar egy kórusban megszólalni az önmagából kifordult szlovák nemzettel.

2023. szeptember 26. 17:39
Deme Dániel
Deme Dániel
Ma7.sk

„Erőt és reményt ad az az igyekezet, amelyet a felvidéki magyar közösségünk köreiben látni az utolsó hetekben. Valami felébredt, és mintha meg is mozdult volna. Ez utóbbi azért meglepi az embert, a mi mozdulatlanságunk, csendes, minden feltűnést görcsösen kerülő létünk erősen jellemző a felvidéki magyarságra. Ezt nem kell önkritikának értelmezni, csupán annyiról van szó, hogy a felvidéki magyarok talán az egész kisebbségi magyarság leginkább polgári hagyományokból táplálkozó közössége, és mint ilyen, erősen ragaszkodik a többségi társadalom erkölcseihez, szabályaihoz. Erre csak büszkék lehetünk, társadalmunk egyik legmegbízhatóbb tartóoszlopa vagyunk, és maradunk is annak.

Amikor viszont a polgárnak meg kell mozdulnia, az az a pillanat, amikor vagy külső veszélyeztetés, vagy belső erkölcsi, jogi anarchia bomlasztja a közösséget. A mai Szlovákiára lesújtott mindkét veszély, és ebben a történelmi helyzetben a felvidéki, identitásában tudatos magyar polgári közösség nem tud, nem akar egy kórusban megszólalni az önmagából kifordult szlovák nemzettel. Amit ma Szlovákiában tapasztalhatunk az kétségkívül a politikai kultúra hiánya, amely az utolsó egy évszázad tudatos történelemhamisításából ered. A történelmi tényként elfogadott nemzeti mítoszok, a tankönyvekben tanított elmagyarosodott szlovákok, mármint ön és én, fantazmagóriája, a magyar helyett az »uhor« koholmánya, a levert német és magyar feliratok történelmi emlékeinken. Mindez most nagyon durván megérkezett, hogy megbosszulja magát a szlovák társadalom nagy részén a progresszív ideológia formájában.

Szlovákiában egy évszázada rendszerszintű történelemhamisítás zajlik, és most válik tapinthatóvá az, amire sokan figyelmeztettek, hogy ennek idővel elsődleges áldozatai maguk a szlovákok lesznek. A nyugati nemzetellenes progresszív ideológia olyan gyorsasággal illeszkedett nemcsak a szlovák fiatalok politikai identitásába, hanem az értelmiségi felnőttekébe is, hogy ha mi, magyarok nem tesszük meg azt a minimumot, hogy bejuttatjuk politikai képviselőinket a parlamentben, jó eséllyel ezek fogják eldönteni hazánk jövőjét, de még inkább megpecsételni sorsát.”

***

Nyitókép: Getty Images /  Westend61

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugatiszél
2023. szeptember 27. 10:05
Politikai éleslátás, tökéletesen megírva. Erre a szerzőre figyelni kell.
Akitlosz
2023. szeptember 26. 22:38
"Szlovákiában egy évszázada rendszerszintű történelemhamisítás zajlik" Hol nem zajlik?
Osztap_Bender
2023. szeptember 26. 18:28
Ebben a történelmi helyzetben a felvidéki, identitásában tudatos magyar polgári közösség nem tud, nem akar egy kórusban megszólalni az önmagából kifordult szlovák nemzettel. Olyan, hogy szlovák nemzet nem létezik és nem is létezett. Csak olyan van, hogy tót (szlovák) nemzetiség. Az a terület amit bitorolnak, az Magyarország része.
Proxima Centauri
2023. szeptember 26. 17:58
A dakota érdeke: legyen vadászható bölény a Csallóközben és legyen szabad adómentesen főzni a tüzes vizet. Arra a pártra akár józanul is rászavaz majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!