Robert Fico teljesen leállítaná az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatást!

2023. szeptember 19. 19:24

A volt szlovák kormányfő azon kevés politikus egyike, aki nyíltan fel mer szólalni a nyugati fősodorral szemben.

2023. szeptember 19. 19:24

Mint ismert, kevesebb mint két hét múlva előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában, ahol a kampány már javában tart. Robert Fico – aki 2006 és 2010 között, majd 2012 és 2018 között volt az ország miniszterelnöke – interjút adott az Associated Press hírügynökségnek, és ismertette terveit. Az interjút a Magyar Nemzet is szemlézte.

Ezek között olyan pontok is szerepelnek, melyek gyökeresen megváltoztatnák Pozsony Ukrajna-politikáját. Az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer) nevű párt vezetője a hírügynökségnek kijelentette:

ha a Smer a kormány tagja lesz, nem küldünk többé fegyvert vagy lőszert Ukrajnának.

A volt szlovák kormányfő ugyanis azt az álláspontot képviseli, miszerint „a nyugati fegyverek nem változtatják meg a háború menetét”. Fico szerint az Egyesült Államoknak a befolyását felhasználva kellene kompromisszumos békemegállapodás megkötésére rábírnia Oroszországot és Ukrajnát.

Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország elhagyja a Krímet. Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország valaha is elhagyná az általa őrzött területeket”

– szögezte le az interjúban a szlovák politikus.

Egyre többen nem értenek egyet a katonai támogatással

Az Associated Press cikkében rámutatott arra, hogy Robert Fico azon kevés európai politikus közé tartozik, akik 

nyíltan fel mernek szólalni a nyugati fősodorral szemben

 az Ukrajnába szállított fegyverek ügyében.

A hírügynökség hozzátette, egyre növekszik ugyanis azoknak a száma, akik nem értenek egyet a katonai támogatással. Magyarország mellett már Németországban, Franciaországban és Spanyolországban is egyre erősödnek az ukrajnai beavatkozással kapcsolatban szkeptikus hangok.

Nyitókép: Bertrand Guay/AFP

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. szeptember 21. 12:54
Robert Fico teljesen leállítaná az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatást!. Tehát.. Robert Fico ruszki hadsereget szeretne Szlovákia és Magyarország keleti határain. Ez ugyan nemzeti érdek, csak az a baj, hogy az orosz nemzeté.
Tommaso
2023. szeptember 21. 12:49
Robert Fico teljesen leállítaná az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatást. AZAZ Robert Fico egy területrabló, gyarmatositó ruszki hadsereget szeretne látni Szlovákia és Magyarország keleti határán. Ez NEM magyar és szlovák érdek, hanem orosz.
snfbvksan
2023. szeptember 20. 05:44
Ezt mondja a választás előtt, ellenzékből. Mit mond majd kormányon? És főleg mit tesz?
Mich99
2023. szeptember 19. 22:41
Egy egyenes ember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!