Eldőlt, ki nem alakít kormányt Madridban, jöhet a Frankenstein-koalíció?

2023. szeptember 30. 18:11

A győztes vesztett, a vesztes még győzhet, de kicsi rá az esély.

2023. szeptember 30. 18:11
Alberto Núñez Feijóo

Kétszer is leszavazta a spanyol parlament alsóháza a választáson győztes párt, a középjobb Spanyol Néppárt (PP) miniszterelnök-jelöltjét, Alberto Núñez Feijóo-t. Feijóo, aki egyben a párt elnöke is – írja a Politico.

A győztes miniszterelnök-jelöltnek a 350 tagú képviselőházban legalább 176 szavazatra van szüksége. A Néppártnak 137 képviselője van. Szerdán, az első körben 172 pártoló szavazatot kapott, viszont 178-an szavaztak ellene. Pénteken, amikor már a sima többség is elég lett volna, ez megismétlődött, annyival, hogy egy szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak, az ellenzők tábora így eggyel 177-re apadt. A Diario AS szerint saját pártja mellett a Vox, a Coalición Canaria és a baszk jobbközép UPN képviselői szavaztak Feijóora; ellenben a PSOE (Spanyol Szocialista Munkáspárt), a szélsőbal Sumar, a baloldali-katalán ERC, a függetlenségi-szeparatista katalán Junts, a baszk nacionalista-baloldali EH Bildu, az úgyszintén baszk nacionalista, de kereszténydemokrata PNV és a gallego baloldali-nacionalista BNG képviselői voksoltak nemmel.

Ezt azt jelenti, hogy nem tud kormányt alakítani a választásokon győztes Néppárt

Ezt is ajánljuk a témában

Így az eddig hivatalban lévő miniszterelnök, a szocialista Pedro Sánchez próbálkozhat a kormányalakítással két hónapig. A Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) 121 helye van, a szélsőbaloldali Sumarnak további 31, de ez együtt is csak 152. Sáncheznek viszont nagyobb esélye van megnyerni a regionalista és függetlenségpárti pártok képviselőit, mint a PP-nek volt. Ezt az opciót ma Frankenstein-koalíciónak nevezik Spanyolországban.

A mérleg nyelvét a katalán szeparatista Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) frakciója adja, ők azonban tudatában léve királycsináló szerepüknek, azt kérik, hogy Sánchez nyíltan és egyértelműen kötelezze el magát egy katalán függetlenségi népszavazás mellett. A szocialista politikus ezzel igen nehéz helyzetbe kerül, ugyanis ez a követelés alkotmányellenes. A Junts vezetője ráadásul az önkéntes száműzetésben élő Carles Puigdemont, aki ellen korábban az alkotmányellenes, 2017-es katalán függetlenségi népszavazás miatt elfogatóparancsot adtak ki. Elvben tehát vele kellene megegyeznie Sáncheznek. Az alkotmányos korlátokkal a Junts is tisztában van, így lehet, hogy a 2017-es népszavazás szervezőinek adott amnesztia lesz a megegyezés tárgya.

Ha két hónapon belül, november 27-ig nem születik megegyezés és nem alakul meg az új kormány, akkor rá 47 napra új választásokat kell kiírnia a királynak, amely 2024. január 14-én lenne esedékes.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szilvay Gergely

Mandiner

Idézőjel

A PP meg a Vox a várttól elmaradó szereplése a mostani spanyol választásokon csak utolsó a sorban. Vajon miért?


 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. október 01. 02:52
Hiába gurigázta az adóforintjaitokat röfi a Vox-ba. 🤣🤣🤣🤣🤣
bodrigyuri
2023. szeptember 30. 23:49
Pestylaci lehozta az első korrupciós cikket. Nagy szarban lehet, hogy mit izzadhat ki magából engedéllyel. A Toroczkaié egy hete már jobb volt. Abban benne van bayerné is.
nagymester-b-2
2023. szeptember 30. 21:07
Választanak, de nincs eredmény. Megpróbálnak a választók akarata ellenére megegyezni- de nincs eredmény. Minek bohóckodnak ezek a választásokkal, ha végül nem is választ senki semmit?
bölcsuhú
2023. szeptember 30. 20:34
A spanyoloknak elment az eszük a nagy demokráciában! Franco idejében még normálisok voltak, bár egy részük már a polgárháború idejére meghülyült. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!